Tojásosztogatás volt kampánystop alatt is

Vágólapra másolva!
A pártok alapvetően tartották magukat az önként vállalt húsvéti kampánycsendhez, de azért akadt baloldali - a részvevők szerint szigorúan kampánymentes - csokitojás-osztogatás, a Fidesz pedig hétfőn jelentette be Új tempó nevű négynapos akcióját. Orbán és Gyurcsány is a nyilvánosságtól távol, családi körben töltötte az ünnepet, de az azért kiderült, hogy mindketten maguk készítették el az ünnepi lakomának számító bárányt.
Vágólapra másolva!

A húsvéti ünnepeket a pártok kampánymentes időszaknak nyilvánították. Az önként vállalt kampánycsendet nem sértette meg egyik párt sem, rendezvények, lakossági gyűlések valóban nem voltak a hosszú hétvégén. Szombaton ugyanakkor több országos napilapban is megjelentek választási reklámok, és a tévében is sugároztak polititikai hirdetéseket.

A Fiatal Baloldal, az MSZP ifjúsági szervezete a főváros nagyobb közlekedési csomópontjainál, összesen hét helyszínen osztogatott piros csokitojásokat a járókelőknek. A szervezet nevét megjelenítették, és piros ruhába öltöztek az ajándékot osztó fiatalok, de ezt nem tartják kampányolásnak. "Sima, hagyományos piros tojás volt, amit adtunk" - hangsúlyozta az [origo]-nak Szűcs Balázs a Fiatal Baloldaltól. Mint elmondta, tavalyelőtt húsvéti karavánt szerveztek, tavaly sonkát osztottak, ami a szervezet szerint azt mutatja, hogy az idei csokitojásnak semmi köze sincs a választásokhoz, ráadásul szórólapot, röplapot nem is terjesztettek a hétvégén.

Klasszikus húsvéti ételt ajándékozott Karsai József is: a szocialista képviselőjelölt választókerületében, Battonyán osztott szét sonkát az ünnep alkalmából. Az [origo] kérdésére a politikus közölte, hogy szerinte akciója egyáltalán nem sértette a pártok önkéntes kampánycsendjét, mert ő már négy éve rendszeresen adományoz a nagycsaládosoknak sonkát. "Azért, mert idén választás van, talán ne adjak sonkát?" - vetette fel Karsai, hozzátéve, hogy a családokon keresztül nyolcszáz gyerekhez jut el az étel.

A Fidesz húsvét hétfőn jelentette be, hogy Új tempó elnevezéssel négynapos kampányt indít közvetlenül az ünnepek után, és ennek keretében a héten négy nagygyűlést is tartanak. A sajtótájékoztatót a párt kommunikációs vezetője, Deutsch-Für Tamás tartotta, aki elmondta, még mindig bíznak abban, hogy az országgyűlési választások győztese a polgári oldal lesz.

Gyurcsány és Orbán is bárányt főzött

A miniszterelnök tartotta magát a "békés, nyugodt ünnepek" érdekében saját maga által is kitűzött kampányszünethez, de azért a blogolással nem hagyott fel addig sem. Igaz, a blogjában rögzített leginkább politikai jellegű bejegyzés a három nap alatt az volt, hogy furcsa volt önmagát látni a moziban a film előtti MSZP-reklámban, illetve, hogy sajnos csak otthon tudja felvenni a narancssárga farmerjét. Az árvízi helyzetet ugyan "muszáj volt látni a két szemével", de a többi írás tanúsága szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltje bárányragut főzött, bevásárolt a csarnokban, és próbált úrrá lenni a "torma-problémán".

Orbán Viktor az ünnepek alatt csak a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt, felvételről, illetve a szombati Magyar Nemzetben jelent meg vele egy interjú. A Fidesz elnöke a rádióban is elmondta, hogy az MDF-szavazók kormányváltást kívánó részére és a vidéki, falusi szavazókra számít a második fordulóban. Mint a rádióhallgatók megtudhatták, a húsvéti ünnepeket családi körben töltötte, elment a feleségével feltámadási körmenetre, és ő is bárányt készített - szintén saját kezűleg, csak nem ragu, hanem sült formájában.

Gergely Zsófia