A flóbertpisztolyoknak csak tizede legális

Vágólapra másolva!
Továbbra sem jelentettek be legalább 90 ezer flóbertpisztolyt a tulajdonosaik. A fegyvereket az EU csatlakozást követő jogszabály-módosítás miatt kellett volna bejelenteni, eddig azonban csak hétezret regisztráltattak tulajdonosaik. Aki június 30-ig nem jelenti be fegyverét, két éves börtönnel sújthat - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Legalább 90 ezer flóbertpisztoly tulajdonosa nem szerezte be a 2004 nyarán módosított törvényben előírt fegyvertartási engedélyét. Magyarországon bárki engedély nélkül tarthatott 7,5 Joule vagy annál kisebb torkolati energiájú tűzfegyvereket. Akorábbi nemzeti szabályozással ellentétben az uniós előírások értelmében a flóbertfegyverek is tűzfegyvernek minősülnek, s mint ilyeneket, a hatóságoknak nyilvántartásba kell venniük. Aki június 30-ig ezt nem teszi meg, az bűncselekményt követ el, ami kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - írja a Népszabadság.

A törvény értelmében eredetileg 2005. június 30-ig kellett volna a flóbertfegyverek tulajdonosainak legalizálniuk fegyvereiket, ezt a határidőt azonban később 2006. június 30-ra módosították. Az ORFK tájékoztatása szerint március 21-ig alig több mint 7000 flóbertpisztolyt vettek nyilvántartásba, még a tizedét sem annak, mint amennyinek a létezését a Belügyminisztérium a fegyvertörvény szigorításakor valószínűsített. Ezért a rendőrség közleményben figyelmeztette a flóbertpisztolyt tartókat: a bejelentés elmulasztásával bűncselekményt követnek el.

Magyarországon az ORFK 2005. december 31-i állapotot tükröző nyilvántartása szerint 222 873, engedéllyel tartott fegyvert vett nyilvántartásba a rendőrség, ezek többségének - 134 884-nek - a tartását sportvadászat céljára engedélyezték.