Helyi fideszesek üzentek Orbánnak

Vágólapra másolva!
Nyílt levelet intézett Orbán Viktorhoz a párt vásárosnaményi választókerületi elnöke és a városi Fidesz-elnök a HVG csütörtöki számában. A levél írói szerint a pártelnöknek szembe kell néznie azzal, hogy ezt a megmérettetést "a jelenlegi felállásban és felfogásban" nincs esélyük megnyerni, és mindenáron meg kell egyeznie Dávid Ibolyával. A levél írói az [origo]-nak elmondták: nem Orbánnal szembeni kritikát akarták megfogalmazni, hanem a jobboldali összefogást sürgetik.
Vágólapra másolva!

"Nézzél szembe a tényekkel, Viktor: ezt a megmérettetést a jelenlegi felállásban és felfogásban nincs esélyünk megnyerni" - áll az Asztalos István választókerületi elnök és Csobolya Attila városi Fidesz-elnök által jegyzett levélben, amelyben arra szólítják fel Orbán Viktort, hogy kezelje úgy az MDF-et, mint a legfőbb és egyetlen szövetséget, és mindenképpen egyezzen meg Dávid Ibolyával.

A levél írói szerint ennek óriási jelentősége lehetne a bizonytalan választók meggyőzésében, mert számukra sem a Fidesz elnöke, sem a csak "legfőbb ellenfele"-ként említett, de a levélben nem nevesített Gyurcsány Ferenc személye nem elfogadható. Mint fogalmaznak, a kormányváltásnak kell mindent alárendelni, a pártelnök sorsa ebben a helyzetben másodlagos.

Az írás a keltezés szerint április 11-én készült, azóta a Fidesz és az MDF között több levélváltás is történt, az egyeztetési próbálkozások azonban nem jártak eredménnyel (erről részleteket olvashat itt).

A két fideszes politikus a konzekvenciák levonását sürgeti, mint írják, Orbán tartalékai kifogytak, üzenetei nem szólítanak már meg újabb választókat. A Vásárosnaményből, az ország legkeletibb végéből üzenők a saját helyi szereplésükkel hasonlítják össze a párt választási eredményét: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 8-as választókerületében, az első körben listán 57 százalékos, egyéniben pedig 56 százalékos győzelmet arattak.

Ennek a sikernek szerintük annyi a titka, hogy ott hiteles emberek vettek részt a parlamenti helyekért folytatott versenyben. Úgy vélik, hogy ezzel szemben Orbán környezetében nem mondható el mindenkiről a hitelesség, példaként a levél írói a néven nem nevezett, a helyettes megjelölésből mégis könnyen beazonosítható Mikola Istvánt említik, akinek, szerintük az "önelégültségen kívül mást nem üzen a tekintete a választóknak". (Mikoláról azóta kiderült, hogy már nem ő a párt kormányfő-helyettes jelöltje.)

A vásárosnaményi fideszes politikusok szerint, ha hiteles emberekkel vette volna körül magát Orbán, akkor már a kormányprogramot írhatná. Így viszont nem maradt más lehetőség, mint mindent megtenni a második forduló sikeréért, mint írják, a "nagy államférfiak képesek ilyen nehéz döntésekre". A HVG információi szerint a vásárosnaményiek nyílt levele más Fidesz-szervezetek véleményét is tükrözi.

Csobolya Attila, Vásárosnamény fideszes elnöke az [origo]-nak nem kívánt részletekbe bocsátkozni a levéllel kapcsolatban. Mindössze annyit közölt, hogy nem hátsó szándék vezérelte őket, hanem kizárólag a második fordulós győzelem.

Asztalos István választókerületi elnök az [origo]-nak elmondta: nem Orbán Viktorral szembeni kritikának szánták levelet, hanem a kampány utolsó heteinek eseményeivel, különösen Mikola István kijelentéseivel kapcsolatban fogalmazták meg kifogásaikat. Hozzátette, érthetetlen számukra, hogy Mikola hogyan lehetett kormányfőjelölt-helyettes, miközben kijelentéseivel szerinte rengeteget ártott a Fidesznek.

A választókerületi elnök szerint a levél megírásának célja a jobboldali összefogás sürgetése, aminek mindent, többek között személyi kérdéseket is alá kell rendelni. A HVG azon információjával kapcsolatban, hogy a levél más helyi Fidesz-szervezetek meggyőződését is tükrözi, Asztalos elmondta: nem tud erről, ugyanis egyetlen képviselővel, még a helyi jelölttel sem egyeztettek.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke mindössze annyit közölt az [origo]-val, hogy nem ismeri a levél tartalmát, arra csak akkor kíván reagálni, ha azt az érintettek eljuttatják hozzá.