Koalíciós győzelmet jósol a Capital Research

Vágólapra másolva!
A Capital Research legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a baloldal 7-10 százalékkal több szavazatra számíthat a második fordulóban, mint a Fidesz, függetlenül attól, hogy visszalép-e az MDF vagy sem. A felmérésből az derül ki, hogy az emberek többsége szerint bátran politizál az MDF és Dávid Ibolya.
Vágólapra másolva!

Akár 7-10 százalékkal is több szavazat érkezhet az MSZP-SZDSZ jelöltjeire a választások második fordulójában, mint a Fidesz-jelöltekre, függetlenül attól, visszalépteti-e az MDF saját embereit, vagy sem - derül ki a Capital Research április 11-12-én 800 fő megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatásából. A választók 61 százaléka úgy véli, a kialakult helyzetért nem az MDF a felelős, sőt, a felmérés szerint politikailag profitált is belőle a kisebbik ellenzéki párt. Dávid Ibolya pártelnök például 70-80 százalékos morális elismertséget tudhat magáénak, és a választók 55 százaléka szerint az MDF-ből meghatározó jobbközép erő lehet a következő években.

A parlamenti választások jövő hét végén várható második fordulójában az eldöntetlen körzetekben az MSZP-SZDSZ közös jelöltek a szavazatok 51, a fideszes jelöltek 44, az MDF-es jelöltek 5 százalékra számíthatnak a részvételüket és pártválasztásukat biztosra mondó szavazók körében - ha az MDF nem lép vissza. Ha mégis visszalépnek a jelöltjei, akkor a baloldali koalíció 55, a fideszes szövetség pedig 45 százalékra számíthat - állítja a Capital Research kutatása.

A felmérés szerint ugyanis MDF-es visszalépések esetén az első fordulóban az MDF-re szavazók 50 százaléka a Fideszre, 36 százaléka az MSZP-SZDSZ-re szavazna április 23-án - 14 százalékuk bizonytalan.

A felmérés szerint a többség bátornak tartja Dávidot

A kutatás szerint az emberek többsége (79 százalék) bátornak tartja a Fidesz együttműködési ajánlatainak ellenálló Dávid Ibolya viselkedését. Ugyancsak sokan (78 százalék) vélték úgy, az MDF a parlamentbe is azért került be, mert önálló politikát folytatott. (A cégnél kérdésünkre elmondták, a Capital Resarch és az MDF kampányában szerepet vállaló Political Capital nevű intézet között van tulajdonosi kapcsolat, de két különböző vállalatról van szó.)

A jelenlegi helyzethez vezető okokkal kapcsolatban a többség (65 százalék) úgy véli, a Fidesz eddigi politikája miatt nem akar koalícióra lépni velük az MDF. A megkérdezettek 29 százaléka mondta azt, visszatetsző, hogy a kis támogatottsággal rendelkező MDF akarja megmondani, ki kormányozzon. Ennél kevesebben (18 százalék) vélik úgy, hogy az MDF lepaktált volna az MSZP-vel, hogy a Fidesz ne jusson hatalomra. Némileg többen (31 százalék) vannak azok, akik Dávid lépéseit személyes hiúságának tudják be.