A MIÉP támogatja a Fidesz jelöltjeit

Vágólapra másolva!
Csurka István szerint a Fidesz nem mert sem közeledni a MIÉP-hez, sem elhatárolódni tőle, ez okozta a vereségét. Bár a pártelnök úgy véli, a Fidesz vette el a MIÉP szavazatait, s miatta nem jutott a parlamentbe, "a magyarság érdekében" visszalépnek a Fidesz javára. A Fidesz kampányfőnöke elmondta: örömmel fogadnak minden segítséget. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Igazság és Élet Pártja úgy döntött, hogy állva maradt jelöltjeit visszalépteti a Fidesz javára - nyilatkozta az [origo]-nak a párt szóvivője. Győri Béla elmondta, a Magyar Fórum csütörtöki számában Csurka István pártelnök szintén erről ír, egy kitételt említve: a Fidesz keresse meg a párt vezetését. Kérdésünkre, hogy ha nem érkezik felkérés a Fidesz részéről, akkor nem lépnek vissza, a szóvivő azt válaszolta: a közhangulat az, hogy vissza kell lépni.

Győri Béla szerint nem a jelöltek visszalépésén van a hangsúly, hanem hogy az a 110-120 ezer választó, aki a MIÉP-re szavazott, most a Fideszt segítse szavazataival. Hivatalosan a párt csütörtöki elnökségi ülésén mondja ki a végső szót - tette hozzá.

Csurka István egyebek mellett azt írja csütörtöki cikkében: az első forduló az SZDSZ és az MSZP kétségtelen sikerét hozta, és a MIÉP-Jobbik szövetség újabb kiszorulását. Ugyanaz a helyzet, mint 2002-ben: a Fidesznek a második fordulóban kellene megfordítania az eredményt - írja a pártelnök. Szerinte a Fidesz vezetősége abban bízott, hogy az MDF kiesik, s a hiányzó szavazatokat a MIÉP szavazótáborából kívánta megszerezni, s ez részben sikerült is.

A pártelnök szerint "most nem a Fidesz és az MSZP- SZDSZ között kell választani, hanem a megmaradás és a pusztulás között, és új ellenállásra kell berendezkedni. Nem a Fideszért tesszük, amit teszünk, hanem a magyarságért. Ha ehhez az szükséges, hogy a Fidesz 75 helyen győzzön, akkor segítsük elő a magunk megmaradt eszközeivel azt" - írja Csurka István, hozzátéve: "Annyi már látható, hogy sok helyütt megkeresik jelöltjeinket és szervezeteinket visszalépést és támogatást követelve, de sehol sem kínálják fel a nyilvános megkeresést, a baráti kéznyújtást. Így nem megy. Mi nem a Fidesznek akarunk segíteni, hanem a nemzetet akarjuk megmenteni".

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke az [origo]-nak ezzel kapcsolatban elmondta: a második forduló megnyeréséhez szükség van minden támogató szavazatra, így a Fidesz örömmel fogad miden segítséget. Magyarország jelenleg komoly bajban, ezt csak úgy lehet orvosolni, ha félretesznek minden korábbi konfliktust - tette hozzá Rogán.

Pokorni Zoltán, a párt alelnöke pedig a Fidesz hétfői nagygyűlésén az MDF mellett a nemzeti radikálisokat is a Fidesszel való összefogásra szólította fel. Pokorni többek között arról beszélt, "ha nem vagyunk képesek összefogni, ha a hiúságunk erősebb, akkor a nemzeti oldal történelmi vétket követ el".