Új vesét kapott egy hároméves kislány

Vágólapra másolva!
Egy hároméves kislány kapott új vesét Szegeden. A gyermek az eddigi legfiatalabb a transzplantált páciensek között. A kislány születése óta beteg volt. Az új szerv alig fért el a testében, ezért újra meg kellett operálni, de már lábadozik.
Vágólapra másolva!

A hároméves kislány, Sára születése óta beteg volt, veséi nem működtek rendesen - mondta el a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa, Szenohradszky Pál. A főorvos elmondása szerint egyéves korában a kislány mindkét veséjét el kellett távolítani, mert sok fehérjét vesztett a szervezete a veséken keresztül. A kislány azóta művi méregtelenítésben részesült a hashártyán keresztül, mert a gépi kezelésnél, azaz a dialízisnél percenként 2,5-3 deciliter vérre van szükség. Ez tehát nem jöhetett szoba, hiszen a gyerekeknek kicsik az ereik, és még kevés a vérük - magyarázta a főorvos, aki a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke is.

A kislány szerepelt a vese-várólistán, de csak gyermekvese kerülhetett szóba. A műtét egyébként technikailag nem számít bravúrnak, de a mostani operáció annyiban különleges, hogy az eddigi legfiatalabb páciens 8 éves volt. A 11 kilós kislány testében alig fért el a szerv, újra meg kellett operálni, mert a beültetett vese nyomta a végtagok ereit. A kislány már a Szegedi Gyermekklinikán van, jók a leletei, a veséje is működik, így várhatóan az ünnepek után hazamehet. A következő lépés, hogy megtanuljon pisilni, hiszen eddig a betegsége miatt nem volt vizelete - mondta hozzá a főorvos.

A szervátültetések kérdése idén januárban került előtérbe, amikor a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján egy négyéves kislányon sikertelenül végezték el az első élődonoros májátültetést. A négyéves kislány édesapja bal oldali májlebenyét kapta meg. Állapota kritikussá válása miatt 15-én újra megműtötték, külföldről érkezett májat ültettek be a szervezetébe, de az erőfeszítések ellenére 16-án meghalt.

A magyarországi szervátültetések története 1962-ben kezdődött. Ekkor végezték el Szegeden az első veseátültetést, amely a világon a 39. ilyen jellegű beavatkozás volt, és rangot adott a magyar sebészetnek. A szervezett vesetranszplantáció több mint egy évtizeddel később, 1973-ban indult be, ma Szegeden, Budapesten, Debrecenben és Pécsett működik vesetranszplantációs centrum. Ma hazánkban évente 300-400 szervátültetést végeznek.