Ejtették Mikola Istvánt a Fideszben

Vágólapra másolva!
Miután a Fidesz az MDF-fel közösen akar miniszterelnököt jelölni, Mikola István már nem kormányfőhelyettes-jelölt a Fideszben - ezt Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője jelentette be. A pártnak többször is magyarázkodnia kellett Mikola vitatott kijelentései miatt.
Vágólapra másolva!

A Fidesz március 19-i kongresszusa még Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségét hagyta jóvá és ezzel együtt Mikola István kormányfőhelyettes-jelöltségét. Deutsch-Für Tamás, a párt kommunikációs vezetője MTI-nek adott nyilatkozatából ugyanakkor kiderül, a helyzet megváltozott, miután a Fidesz elnöksége úgy döntött, az MDF-fel közösen akar miniszterelnök-jelöltet állítani, hogy együttműködést tudjon kötni a kisebbik ellenzéki erővel.

Deutsch-Für közölte: a Fidesz közös jelöltre vonatkozó javaslata azt is jelenti, hogy Mikola István már nem kormányfőhelyettes-jelölt, hiszen a javaslat értelmében a közös jelölt - az [origo] információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnököt szemelte ki a Fidesz - hatáskörébe kerülne minden személyi kérdés.

Kedden reggel a Nap-kelte című tévéműsorban Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke már utalt arra, hogy a párton belül is szóba kerültek Mikola István vitatott kijelentései. A felvetésre, hogy sajtóhírek szerint Mikola István kormányfőhelyettes-jelöltet bírálták a Fidesz hétfői elnökségi ülésén, úgy válaszolt: kimondott bírálat nem volt, "sokkal udvariasabb megfogalmazások előfordultak". Hozzátette: Mikola István elnézést kért sok embertől, hiszen "nem kellett volna valóban a szingliket említeni". Pokorni kedden hasonlóan nyilatkozott a köztévé Este című műsorában is.

Mikola korábbi kijelentései nyomán több botrány is kipattant, az MSZP és az SZDSZ is gyakran emlegette kampányrendezvényein. Mikola többek között azt mondta: ami az országban az utóbbi időben zajlott, az "a halál kultusza". Korábban Pécsett pedig arról beszélt, hogy korlátozni kellene az egyén szabadságvágyát, mert az emberek jelenleg tapasztalható "parttalan szabadságvágya" nem szolgálja a köz érdekét. Mikola emellett "szinglikből összeálló hordák"-ról is beszélt, akik az Andrássy úton techno zenére vonulnak.