Elveszett több vidéki szavazat a fővárosban

Vágólapra másolva!
Több vidéki választópolgárt sem engedtek szavazni Budapesten, annak ellenére, hogy rendelkeztek az állandó lakhelyük szerinti jegyzőjük által kiállított igazolással. Volt olyan fővárosi szavazókör, ahol utólag semmisítették meg a vidékiek szavazatát, levonva minden egyes párttól annyi szavazatot, amennyi voksot utólag érvénytelennek nyilvánítottak.  Mindezt a hiányosan kiállított igazolások okozták.
Vágólapra másolva!

58 ezer választópolgár kért az április 9-i első fordulót megelőzően igazolást az állandó lakhelye szerinti jegyzőtől arra, hogy a választás napján a tartózkodási helyén voksolhasson. Az [origo]-hoz érkezett néhány olvasói levél szerint ez nem volt minden esetben zökkenőmentes.

Nem engedték, hogy szavazzak

A zalaegerszegi állandó lakhellyel rendelkező O. Nóra még februárban, levélben kérte a lakhelye szerint illetékes jegyzőtől az igazolást arra, hogy annak birtokában április 9-én a fővárosban minden probléma nélkül szavazhasson. "Mikor meglátták az igazolásomat, azt mondták, hogy nem szavazhatok, mivel azon nem szerepel a kerület megnevezése. Az igazolást elvették, majd önhibámon kívül nem voksolhattam" - közölte.

A nő azt is elmondta az [origo]-nak, hogy a XIII. kerületi szavazókörben közölték vele: vasárnap délben hozott olyan értelmű határozatot az OVB, miszerint csak azon vidékiek szavazhatnak, akik igazolásán Budapest neve mellett a kerületet is feltüntették. Állítólag hozzátették: délig e nélkül az ő szavazókörükben elfogadtak három igazolást, és így az a három szavazat is érvénytelen. Mivel nem tudhatják, hogy ez a három vidéki személy kire voksolt, ezért majd az összes párttól levonnak 3-3 szavazatot - mondta olvasónk.

Kérdésünkre Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője nem tudta megmondani, hogy Budapesten mennyi olyan eset lehetett, amikor nem szavazhatott valaki, vagy utólag semmisítették meg a voksát. Mint mondta, az egyik szavazókör konkrét kérdésére küldték délben azt a választ - mégpedig a törvényre hivatkozva -, hogy a vidéki városok esetében a településnévnek, míg a fővárosban Budapest megnevezése mellett a kerület feltüntetésének is szerepelni kell az igazolásokon. Ha ez nincs, nem szavazhat a választópolgár, és a korábban leadott érvénytelen szavazatok számának megfelelő mértékben kell levonni szavazatokat a pártoktól, természetesen egyenlő arányban.

Kérdésünkre, hogy miért nem e szerint állítják ki akkor a jegyzők az igazolásokat, azt felelte: "Hibázott a választópolgár is, hiszen nem tüntette fel a kérelmében a kerület nevét, de hibázott a jegyző is, aki egy esetleg hiányos kérelem beérkezését követően nem kérte a kerület megnevezését a választópolgártól."

Azt mondták: Nem kötelező szavazni

"Eddig mindig szavaztam, de tiltakozásul a bizottság felháborítóan arrogáns viselkedése és a teljes felkészületlenségük miatt egyszemélyes demonstrációra készülök: nem megyek el a második fordulóban szavazni" - mondta egy másik nő, akinek állítása szerint kálváriája már a szavazás előtt megkezdődött. Tartós budapesti tartózkodása miatt kifejezetten kérte az állandó lakhelye - Szombathely - szerinti jegyzőtől, hogy a fővárosi címére küldjék az igazolást, de ezt nem tették meg, így éppen hogy csak hozzá tudott jutni ahhoz április 9-e előtt.

A voksolás napján a II. kerületi szavazókörben újabb akadályba ütközött. "Meglepetésemre azt mondták, gyanúra ad okot az, hogy az igazolásomon nem kék, hanem fekete a pecsét színe. Szerintük ez felveti a másolás gyanúját" - mondta Mónika. Hozzátette: ezt követően több mint fél órán át várakoztatták, eközben kétszer telefonáltak ügyében, és jól láthatóan nem tudtak mit kezdeni a helyzettel a bizottság tagjai. Ezalatt egyszer - miközben jó pár más választó is jelen volt - hangosan felolvasták az összes személyes adatát, beleértve a személyi számát is. "A legmegalázóbb mégis az az arrogáns viselkedés volt, amit kaptam. Az egyik bizottsági tag még azt is mondta nekem, hogy nem kötelező szavazni, miután arra kértem őket, hogy ne korlátozzák a választójogomat."

"Nagyon nehéz helyzetbe hoz, mert konkrét eseteket - például egy pecsét hitelességét - én nem tudom innen megítélni" - közölte a nő történetével kapcsolatban Rytkó Emília. A felkészültségről és a viselkedésről pedig azt mondta: "Az én személyes ízlésem szerint minden egyes szavazópolgárral kellő tisztelettel kell bánni, ennek pedig ez a viselkedés nagyon nem felel meg. A szavazás rendjéért, így a saját helyi döntéseikért 66 ezer választott, valamint pártok által delegált bizottsági tag felelt, akik velem ellentétben nem köztisztviselők. Felülbírálni az egyes döntéseiket én nem tudom, de minden egyes ilyen esetben én is fel vagyok háborodva" - közölte az OVI vezetője.

Lencsés Csaba