Meglepett pár SZDSZ-est a visszaléptetés

Vágólapra másolva!
Több szabad demokrata jelölt is tartózkodással fogadta, hogy pártja és az MSZP között született megállapodás értelmében vissza kell lépniük a szocialisták javára. Az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor szerint nem lesz probléma, mert folyamatosan egyeztetnek a jelöltekkel.
Vágólapra másolva!

Nem léptem vissza - írta közleményében Bartóki László, aki Gyulán az SZDSZ színeiben indult és ért el 5,53 százalékos, harmadik helyet jelentő eredményt. Az első fordulóban a fideszes Tóth Imre nyert 45,46 százalékkal, mögötte Perjési Klára, a város MSZP-s polgármestere végzett 43,18 százalékkal.

A közlemény szerint a jelölt a keddi sajtóhírekből és tudósításokból - némi meglepetéssel - értesült arról, hogy az MSZP és az SZDSZ országos vezetésének döntése nyomán ő visszalépett a soron következő választási fordulótól, holott ez nem igaz. "A cél nem lehet más, mint a további koalíciós kormányzás, ezért törekszünk az erők egyesítésére a választókerületben is. Ez - bizonyos feltételek teljesítése esetén - a visszalépés lehetőségét is magában hordozza a másik javára" - közölte Bartóki László.

Nagy Béla, a szabad demokraták Békés megyei elnöke egyetért a gyulai jelölt által kiadott közlemény tartalmával. A politikus a megye 7. számú választókerületében indult és ért el 15,05 százalékos, harmadik helyet jelentő eredményt. A kerületben a szocialista Karsai József nyert 44,49 százalékos arányban, míg a második helyen a Fidesz jelöltje, Spiák Ibolya végzett 37,73 százalékkal. Nagy Béla egyébként 2002-ben is hasonló eredményt érte el, és nem lépett vissza a későbbi győztes Karsai József javára.

Velkey Gábor, aki Békéscsabán indult az SZDSZ színeiben és ért el 12,14 százalékos, harmadik helyet jelentő eredményt, annyit közölt, hogy ő eddig semmilyen nyilatkozatot nem tett esetleges visszalépésével kapcsolatban. A megyeszékhelyen Vantara Gyula, a Fidesz jelöltje végzett az első helyen 40,01 százalékos arányban, akit Molnár László, a szocialista párt jelöltje követ 36,95 százalékos eredménnyel.

Kuncze Gábor nem tudott Bartóki László közleményéről. Az SZDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a koalíciós pártok második fordulós együttműködéséről szóló döntést nagyon gyorsan kellett meghozni, hiszen már indulnak a különböző kampányok. A jelöltekkel folyamatosan egyeztetnek, nem lesz probléma - tette hozzá. Az MSZP és az SZDSZ hétfőn állapodott meg arról, hogy a liberálisok 55, a szocialisták pedig 3 helyen léptetik vissza jelöltjüket a másik javára.

MTI/[origo]