Az MSZP csábítgatja a független győztest

Vágólapra másolva!
Az MSZP tárgyalni akar Gyenesei Istvánnal, az egyetlen első fordulós győztessel, aki nem valamelyik párt támogatásával indult. A szocialisták akár a jelöltjüket is visszaléptetnék a javára, Gyenesei azonban azt mondja, semmiképp nem hajlandó beülni az MSZP frakciójába.
Vágólapra másolva!

Határozottan cáfolta Gyenesei István, a civil Somogyért Egyesület képviselőjelöltje azt a sajtóban megjelent értesülést, hogy amennyiben az MSZP a javára visszalépteti a szocialista jelöltet, akkor győzelme esetén belép a szocialista frakcióba. A Somogy megye 6. számú választókerületében a civilek támogatásával induló Gyenesei István a szavazatok 36,67 százalékával végzett az élen a választás első fordulójában, a második legtöbb szavazatot Kuzma László, a Fidesz-KDNP jelöltje szerezte meg (33,92 százalékkal), míg a szocialista Rákóczy Attilát a szavazók 25,53 százaléka támogatta.

"Egyik frakcióba sem fogok beülni, és azt gondolom, ennek üzenetértéke van. Ha a jelenlegi köztársasági elnök lehetett a civilek jelöltje, akkor miért ne kerülhetne be a parlamentbe egy civilek színeiben induló jelölt" - mondta az [origo] kérdésére Gyenesei István, aki nyilatkozatát azzal kezdte: "szögezzük le: én senki javára nem fogok visszalépni".

"Nem kezdeményezem egyik pártnál azt sem, hogy a javamra lépjenek vissza, azt gondolom, a magunk erejéből is meg tudjuk nyerni a második fordulót. Az, hogy ők visszaléptetik-e a jelöltjüket, az ő dolguk" - mondta a Somogyért Egyesület elnöke. "Az országban egyedüliként végeztem az első helyen úgy, hogy nem valamelyik párt színeiben indultam. Már csak ez is kötelez, hogy a semlegességemet, a középen állásomat meg kell őriznem, és ezt a későbbi parlamenti munkára is értem" - tette hozzá.

Gyenesei István kedd reggel az [origo]-nak azt mondta, hogy eddig még nem keresték meg sem a Fidesz, sem az MSZP részéről. Az MDF korábban felkérte, hogy legyen a párt megyei listavezetője, és bár ezt is elutasította, az MDF támogatta a jelöltségét, és nem is indított a körzetében senkit ellene.

Az MSZP szóvivője, Nyakó István megkeresésünkre azt mondta: "Feltett szándékunk, hogy megállapodunk Gyenesei Istvánnal, őt támogatjuk a második körben, ennek érdekében visszaléptetnénk a 3. helyen álló MSZP-s jelöltünket, Rákóczy Attilát." Arra a kérdésre, hogy akkor is támogatják-e a civil szervezet támogatásával az első körben legtöbb szavazatot megszerző jelöltet, ha az valóban nem lesz hajlandó belépni az MSZP frakciójába, Nyakó István annyit közölt, hogy majd ez is eldől a tárgyalásaik során.

Egy másik függetlent már meggyőztek

Kedden jelentették be, hogy Hódmezővásárhelyen a második fordulóban visszalép az MSZP jelöltje a független jelölt javára. A harmadik helyen végzett, szocialista Bacsa Pál helyett a párt a függetlenként induló, néhány hónapja még Fidesz-tagként politizáló Balogh Jánosné mártélyi polgármestert támogatja, aki bár független képviselőként kíván politizálni, vállalta, hogy "a mindenkori kormányzattal konstruktív viszonyt épít ki". Mint Bacsa Pál az MTI-nek elmondta, azért lép vissza és kéri választóit Balogh Jánosné támogatására, nehogy a jelenlegi képviselő, Lázár János fideszes polgármester szerezzen mandátumot.

Gergely Zsófia