Javított az árvízhelyzeten a csapadék hiánya

Vágólapra másolva!
Nem hullott számottevő csapadék az elmúlt 24 órában, de még mindig több mint kétezer kilométeren van készültség a hazai folyók vonalain. A Dunába torkolló folyók mentén megkezdődött az árvízi védekezésben részt vállaló katonák visszarendelése. A lezárt fővárosi rakpartokon várhatóan a hét közepétől lehet ismét közlekedni, a közterület-fenntartók hétfőtől kezdték meg a hordalék eltakarítását.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 óra alatt sehol nem hullott számottevő csapadék, de a magyarországi folyók védvonalain összesen 2 686 kilométer, Budapesten pedig 84 kilométer hosszon van készültség - közölte hétfőn reggel a 7 órai aktuális árvízvédelmi helyzetről szóló gyorsjelentésében Antók Gábor, az Országos Műszaki Irányító Törzs törzsvezető-helyettese.

Rendkívüli védekezési fokozat Budapesten 84 kilométer hosszon, a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán, valamint az Ipoly torkolati szakaszán mintegy 158 kilométer hosszon van érvényben április 3-tól, a kormány veszélyhelyzetre tekintettel kiadott rendelete alapján.

Megszűnt viszont a készültség a csökkenő árvízveszélynek köszönhetően a Dunába torkolló folyók közül a Rábca mentén és a Szamos felső szakaszán, valamint Nagymaroson és Sárospatakon, így megkezdődött az árvízi védekezésben segítséget nyújtó honvédség visszarendelése. Szegednél viszont hosszan tartó, 900 centiméter feletti árhullámra készülnek a vízügyi szakemberek.

A dunai árhullám levonulását követően a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hétfőn megkezdi a hordalék eltakarítását Budapesten, a pesti alsó rakpart Dráva utca és Margit híd között, valamint a budai oldalon, a Lágymányosi híd és Halász utca közötti szakaszán - közölte Szegedi Péter szóvivő, aki szerint, ha nem lesz nagy esőzés, illetve újabb árhullám, akkor valószínűleg szerdán, vagy csütörtökön nyílhat meg újra a rakpart a forgalom előtt. Vasárnap délután a fővárosi önkormányzat árvízvédelmi referense még elképzelhetőnek tartotta a rakpart keddi átadását is. A közterület-fenntartó szakaszosan, az árhullám apadása függvényében végzi a rakpartok takarítását, a fertőtlenítést, valamint az útburkolat-javítást.

A Duna reggel 6 órakor Nagybajcsnál 481 centiméter, Nagymarosnál 518 centiméter, Paksnál 796 centiméter, Bajánál 935 centiméter, Mohácsnál pedig 929 centiméterrel tetőzött. A Tisza Tokajnál 891 centiméter, Csongrád és a déli országhatár között is megközelítik a vízszintek a harmadfokú készültség elrendelésére mértékadó vízszinteket: Szegednél a folyó 836 centiméteren tetőzik.