A jóarcú MIÉP-estől sem tartott a sárvári győztes

Vágólapra másolva!
"Nem mondanám, hogy meglepő volt" - mondták a megkérdezett sárváriak az [origo]-nak, amikor arról érdeklődtünk, mit szólnak a fideszes jelölt első fordulós győzelméhez a választókerületben, ahol kiemelt figyelemmel kísértük a kampány alakulását. Ugyanakkor többen csalódottak voltak a Fidesz (és egyesek szerint kifejezetten Orbán Viktor) országos szereplése miatt. Kampány kicsiben sorozatunk utolsó epizódja.
Vágólapra másolva!

Sárváron a választások másnapján nincs nyoma hangulatváltozásnak, a mindenütt látható választási plakátok azt a látszatot keltik, hogy még nem dőlt el a körzet sorsa. Pedig vasárnap a Fidesz helyi jelöltje, Kovács Ferenc elsőfordulós győzelmet aratott, vagyis a szavazatok több mint felét egyedül szerezte meg öt ellenfelével szemben. "Én is a Fideszre szavaztam, és egyáltalán nem meglepő, hogy az első fordulóban győztünk" - mondta az [origo]-nak egy celldömölki fiú. Az általunk megkérdezett sárváriak hasonló véleményen voltak: mindenki abban reménykedett, hogy talán "jobb lesz a jövő", csak egy biciklit toló asszonynak volt némi kifogása: szerinte sem az volt a baj, hogy a Fidesz győzött a választókerületben, inkább csak egy másik jelöltnek örült volna jobban - azt nem árulta el, kinek.

A Fidesz országos eredményeinek ugyanakkor sokan nem örültek. A választások estéjén egy kocsmában a fiatalok az eredményeket látva azt skandálták: "Viktor, csalódtunk benned, Viktor". Azért többen mondták azt is - akik örültek a Fidesz helyi győzelmének -, hogy a két hét múlva esedékes második fordulóban még reménykednek.

Az MSZP-s jelölt is győzelmet ünnepelt

A szavazatok százszázalékos feldolgozottsága mellett, a sárvári választókerületben Kovács Ferenc, a Fidesz jelöltje lett a végső győztes, aki a szavazatok 50,53 százalékát kapta. Szabó Lajos (MSZP) 39,28 százalékot szerzett. Utánuk következett Gróf Istán (MDF) 3,85 százalékkal, Döme László (MIÉP-Jobbik), 3,23 százalékkal, dr. Szabó István (SZDSZ) 2,90 százalékkal, végül Rátz Ottó (Kereszténydemokrata Párt) 0,21 százalékkal.

Szabó Lajos, az MSZP jelöltje és stábja egy vendéglőben találkozott tizenegy óra után, ahol az első fordulós vereség ellenére optimistának látszottak Szabó Lajos hívei. A társaság azt ünnepelte: Sárváron - a városban - az MSZP győzött, hatvanegy szavazattal. "Jelentősen javultunk a 2002-es választáshoz képest: Sárváron győztünk, és jóval több településen tudtunk győzni mint négy éve" - értékelte az [origo]-nak az estét Szabó Lajos.

Szerinte ősszel Sárváron, az önkormányzati választásokon akár az MSZP polgármesterjelöltje is győzhet. "Ami rajtunk múlott, megtettük, Vas megyében az MSZP általában tíz százalékkal rosszabb szokott lenni az országos átlagnál" - vélte a politikus. Azt mondta, meg fogja köszönni a sárváriaknak a támogatást. Másnap reggel valóban több helyen új plakátokat lehetett látni, a rajtuk levő felirat: "Köszönjük, Sárvár: Szabó Lajos 3898 szavazat, Kovács Ferenc 3837 szavazat".

Kovács segítene a többi fideszes jelöltnek

A Fidesz a sárvári várban ünnepelt, bár a hangulat eléggé visszafogott volt, a jelenlévők a tévében figyelték az országos eredményeket. Az előtérben hatalmas narancssárga lufi volt. Itt sikerült elcsípnünk Kovács Ferencet (Fidesz), a győztest, aki saját győzelme mellett értékelte az országos eredményeket is. "Furcsa kettősséget okoz bennem az eredmény, de a két forduló között szívesen segítek minden fideszes politikusnak a kampányában" - mondta az [origo]-nak. Szerinte ugyanis még nem látható az országos választások vége: "szoros a verseny, az egyénieken fog eldőlni" - vélte.

Fotó: Fábián Évi
Szabó Lajos kampánybálon - most sem bánatos

A sárvári választókerület eredményéről Kovács azt mondta: "Amikor láttam, hogy hat induló van és nem kilenc, mint négy évvel ezelőtt, tudtam, hogy sikerül győzni." "Egyébként a körzetben az ellenfelem Vas megye legszimpatikusabb MSZP-s politikusa és a legjobb arcú MIÉP-es politikusa" - tette hozzá. Ugyanakkor úgy vélte: győzelme várható volt, hiszen a választókerületben az MSZP-kormány ideje alatt egyértelmű visszaesés történt: szerinte erre jó példa a celldömölki vasút leépítése és a sárvári cukorgyár "tönkretétele".

Két rendkívüli eset a szavazáson

A választások estéjén az események összesűrűsödtek a helyi választási irodánál, amelynek központját az önkormányzat épületében alakították ki. Késő este már folyamatos volt a nyüzsgés: újabb és újabb urnák és lezárt jegyzőkönyvek érkeztek. "Nagyon éhes vagyok, talán a fáradtságtól" - panaszolta egy fiatal nő, aki faluról hozta a jegyzőkönyveket. A többiek - akik egész este az interneten figyelték a választások alakulását - pogácsával kínálták. Egy pillanatra megjelent Gróf István, az MDF jelöltje is, később - már győzelme tudatában - Kovács Ferenc is befutott.

Itt sikerült beszélnünk Szijártó Valéria jegyzővel, a helyi választási iroda vezetőjével. A jegyző este az irodája és a sárvári tévé stúdiója között ingázott: interjúkat adott és felügyelte a szavazatszámlálást és -összesítést. Szijártó az [origo]-nak azt mondta: rendben, "jó hangulatban, kedves, mosolygós emberekkel" zajlott le a szavazás.

Mindössze két rendkívüli eseményről érkezett bejelentés - tájékoztatott a jegyző. Celldömölkön az egyik szavazókörben valaki elvitte a szavazólapot, miután megmutatta a választási bizottságnak. Mivel azonban egy ilyen cselekmény elindíthatja a láncszavazást, az iroda azt tanácsolta, tegyenek feljelentést a rendőrségen - tudtuk meg a választási iroda vezetőjétől. Vagyis jelenleg rendőrségi eljárás folyik az ügyben. A kampánycsendet is megsértették egy ízben ismeretlenek: két sárvári fiatalember bejelentése szerint szombat délután és vasárnap tíz óra között valaki fideszes szórólapot dobott a postaládájukba. A választási bizottság további vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Wirth Zsuzsanna - Sárvár