Vágólapra másolva!
Szavazásra kérte a választópolgárokat szombaton közreadott televíziós beszédében Sólyom László. A magyar államfő szerint a voksolással lehet ítéletet mondani a kormány munkájáról és az ellenzék tevékenységéről, emellett a pártok irányvonalát is ily módon lehet befolyásolni.
Vágólapra másolva!

Éljenek alkotmányos jogukkal, és menjenek el szavazni vasárnap - kérte a magyar állampolgárokat választási felhívásában Sólyom László köztársasági elnök szombaton. Az államfő szerint azt szokták mondani, hogy a választás napja a demokrácia napja, ám szerinte a választások után lesz "minden egyes nap, a demokrácia napja".

Mint az államfő közölte, "a választások alkalmat adnak arra, ritka alkalmat, hogy ítéletet mondjunk a kormány fölött, a kormánypártok munkájáról, arról, hogy ellátta-e alkotmányos feladatát az ellenzék", és arról, hogy a pártok milyen megoldásokat kínálnak, és milyen értékeket képviselnek - mondta az államfő.

"Ha valaki elmegy szavazni vasárnap, akkor a tizenhat éve fennálló alkotmányos Magyarországra szavaz" - mondta Sólyom László. "Hiába marad valaki otthon, hiába kerüli el a szavazófülkét, az ország megoldandó problémái itt maradnak velünk". És ha valaki szeretne ezek megoldásában részt venni, akkor szavaznia kell. "Ne hagyjuk ki ezt az alkalmat" - közölte.

Az államfő szerint a választás alkalmat ad arra is, hogy a pártok sorsáról döntsenek az emberek, és befolyásolják irányvonalukat.

A köztársasági elnök szólt az árvízhelyzetről is. Azt mondta, példaszerűen, fegyelmezetten folyik a védekezés, egyúttal kérte a választási szerveket, különösen figyeljenek arra, hogy le tudják adni szavazatukat azok is, akik a védekezésben dolgoznak, és azok is, akiknek el kellett hagyniuk lakóhelyüket. Sólyom László végezetül arra kérte a szavazókat, "gondolják meg, hogy minden egyes szavazat számít, és mindegyiknek következménye van".