Tetőzött a Duna Bajánál, a Tisza Tokajnál

Vágólapra másolva!
Baja környékén tetőzik szombaton a Duna. Az árvízi helyzetben nem történt változás. A Dunakanyarban megkezdték a szivattyúzást, és az első fertőtlenítési munkálatokat, a Margitszigetet újra megnyitották a látogatók előtt. A Tisza Tokajnál tetőzött szombaton, a szakemberek hosszan tartó apadásra számítanak. A folyó a középső szakaszán még gyorsan árad. Eddig összesen 3,9 milliárdot költöttek a védekezési munkálatokra országszerte.
Vágólapra másolva!

Nem történt jelentős változás szombatra virradóra az árvízi és belvízi helyzetben - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A Duna Baja környékén tetőzik, az árhullám a hétvégén várhatóan elhagyja az országot. A kitelepítettek száma sem változott, 565-en kényszerültek elhagyni otthonukat az ár- és a belvíz miatt. A Dunakanyar és a főváros térségében, ahol lehet megkezdték a szivattyúzási, vízeltávolítási, fertőtlenítési munkálatokat.

A védekezésben 15 ezren vesznek részt, csökkent az önkéntesek és a lakosság száma. A szóvivő szerint jelenleg 186 települést, 9500 épületet és 20 500 embert veszélyeztet az árvíz és a belvíz.

Látogatható a Margitsziget

Szombat reggel 9 órától ismét látogatható a Margitsziget. A védvonalakat ugyanakkor továbbra is fenntartják. A szigetre az autóbuszok csak a Margit-híd felől hajthatnak be, az Árpád-hídi bejáratnál az utasoknak egy megállónyit sétálniuk kell, mert a kiépített ellennyomó medencék elzárják az utat. Teherautókat továbbra sem engednek be.

A Margitszigeten 24 órás járőrszolgálatot állítottak fel, hogy felügyeljék a közel hat kilométer hosszú, homokzsákokból építet gátat. A szigetet az árhullám teljes levonulása után, várhatóan a jövő hét végén ismét lezárják, ekkor viszik el a védekezésre használt homokot és agyagos földet, és takarítják ki a szigetet. Ez több napig is eltarthat. A sportuszodát várhatóan kedden nyitják meg.

3,9 milliárd a védekezésre

Az árvízvédelmi munkálatokra eddig 3,9 milliárd forintot fordítottak, míg a védművekben, az épületekben és az egyéb infrastruktúrában keletkezett károk felmérése csak a víz levonulása után kezdődhet meg. Az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza az állami védműveken 2838 kilométer, Budapesten 84 kilométer töltésen van készültség. Eddig csak a Hernádon lehetett megszüntetni a készültséget. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezés becsült költsége 318 millió forint volt, a védekezésben 7892 fő dolgozott, 1448 géppel és szállítóeszközzel - közölte szombaton a Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztérium.