Orbán hitével, Gyurcsány támadásokkal magyarázta a stílust

Vágólapra másolva!
Keresztény meggyőződésével magyarázza az elemzők által visszafogottnak és szürkének tartott magatartását Orbán Viktor. Gyurcsány Ferenc internetes blogján azzal indokolta sokak által rámenősnek tartott stílusát, hogy nem "kvaterkázni"jöttek össze.
Vágólapra másolva!

"Ilyenkor egy vitában nem csak az derül ki, hogy ki, mit akar, hanem az is, hogy ki, milyen ember" - mondta Orbán Viktor a TV2 Mokka című reggeli műsorában arra a felvetésre reagálva, miszerint a Gyurcsány Ferenccel folytatott szerdai vitában a "szürke politikus" szerepére játszott rá. A Fidesz miniszterelnök-jelöltjét a televíziós vita után több elemző visszafogottnak értékelte, Orbán ezt keresztény meggyőződésével indokolta.

A Fidesz elnöke azt mondta, keresztény meggyőződésű emberként számára a "közéleti harci terepen" az a legfontosabb, hogy különbséget tudjon tenni az ember tettei és az ember között. "A tettéről nagyon rossz véleményem lehet, (...)még utálhatom is a tettét, de az embert sose" - mondta, hozzátéve, hogy aki ezt a kettősséget betartja, az ezzel mindig megadja a másiknak a tiszteletet.

Orbán szerint ezt a szemléletet lehet visszafogottságnak vagy szürkeségnek tekinteni, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tudja, meg lehet-e egyáltalán nyerni egy ennyire szabályozott vitát. Ő ugyanis - elmondása szerint - már a második témánál felismerte az érdemi reagálás lehetetlenségét, és ezért inkább csak a jövőre vonatkozó elképzeléseit igyekezett elmondani.

Gyurcsány: "Nem kvaterkázni jöttünk össze"

A miniszterelnök internetes naplóján reagált a vitára. Mint írta, sokan nevezték rámenősnek a stílusát, amit a miniszterelnök azzal indokolt, hogy a vitának éppen a szembesítésről kellett volna szólnia. "Nem kvaterkázni jöttünk össze" - olvasható blogjának csütörtöki bejegyzésében. Mint írja, ő offenzíven és keményen számon kérte Orbán Viktortól mindazt, amit '98-ban ígért és most újra megígér, és éppen azt hiányolta ellenfelétől, hogy ő is nyíltan a szemébe mondja kritikáit.

Gyurcsány szerint a Fidesz vezetői és támogatói régóta támadják és szidalmazzák őt, de azt sosem nyíltan teszik, mindig csak a távollétében. A miniszterelnök nehezményezte, hogy Orbán Viktor kerüli a számokat és adatokat, amikorlehetősége lenne kifejteni véleményét. "Amikor tegnap találkoztunk, akkor nem mondta el ugyanazokat a bántó, sértő megjegyzéseket az elnök úr a szemembe, amelyeket ő vagy hívei elmondanak a távollétemben" - írta Gyurcsány.