A Fidesz megerősítette Orbán új ígéreteit

Vágólapra másolva!
A minimálbér 2010-ig emelkedik 100 ezer forintra, a Budapest-minisztérium mellett pedig vidékfejlesztési tárcája is lenne a Fidesznek - derült ki Pokorni Zoltán csütörtöki sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor a szerdai miniszterelnök-jelölti vitán jelentette be a Fidesz két újabb ígéretét.
Vágólapra másolva!

A Fidesz kormányra kerülése esetén 2010-ig tartja megvalósíthatónak a százezer forintos minimálbér bevezetését - mondta a Fidesz alelnöke csütörtökön. Pokorni Zoltán sajtótájékoztatóján közölte: tisztában van azzal, hogy a minimálbér ilyen mértékű emelése komoly vitákat vált ki, de mint mondta, ez már akkor is így történt, amikor a Fidesz-kormány annak idején 40 ezer forintra emelte a minimálbért. Orbán Viktor a szerda esti Gyurcsány Ferenccel folytatott vitáján jelentette be, hogy legalább 100 ezer forintra emelnék a minimálbért, és Budapest-minisztériumot hoznának létre.

A Budapest Városfejlesztési Minisztérium elsődleges feladata lesz a fővárost segíteni abban, hogy az új Nemzeti Fejlesztési Tervben Budapest fejlesztése megfelelő súllyal szerepeljen - mondta Pokorni Zoltán. Hozzátette: pártja vidékfejlesztési minisztériumot is alakítana. Le kell zárni a rossz utak, az elszalasztott lehetőségek, a csalódás és a kiábrándulás 15 éves korszakát és meg kell nyitni az otthonteremtés, a városépítés szakaszát; ez a minisztérium építi fel a 4-es metrót, előkészíti az 5-ös metrót, felépíti a hiányzó Duna-hidakat, segít felszámolni a parkolási káoszt, bevonja az elővárosi vasutakat a tömegközlekedésbe, és megvalósítja a Főtér-programot - fogalmazott a Fidesz alelnöke.

Nincs szükség Budapest-minisztériumra, csak egy Budapest-barát kormányra - reagált az SZDSZ. A párt közleménye szerint nincs szükség arra, hogy választott vezető helyett "Orbán Viktor kegyeltje" feleljen Budapest fejlődéséért. A kisebbik kormánypárt hangsúlyozza: a budapestiek pontosan tudják, mit várhatnának egy konzervatív Budapest-minisztériumtól, hiszen jól össze tudják hasonlítani a konzervatív és a szocialista-liberális kormány teljesítményét.

[origo]/MTI