Feszült arcizmokat látott a vita operatőre

Vágólapra másolva!
A kameraman kicsit unta a vitát, de látott megfeszülő arcizmokat, a nyelvészt meglepte néhány kifejezés, a divattanácsadó pedig egyaránt elégedett volt Gyurcsány decens és Orbán rusztikus öltözékével - az [origo] szakértőket kérdezett a szerda esti vita különböző szempontjairól.
Vágólapra másolva!

"Szakmailag nem igazán jelentett nagy kihívást a két nagy párt miniszterelnök-jelöltjének a vitáját fényképezni" - mondta az [origo]-nak Kalina Judit, a szerda esti televíziós adás egyik kameramanja. Szerinte a kamerákon keresztül is világosan látható volt, hogy mindketten nagyon feszültek voltak a vita kezdetén, minden arcizmuk láthatóan megfeszült, és csak fokozatosan nyugodtak meg.

Gyurcsány esetében különösen érzékelhető volt, ahogy a második kérdésnél már teljesen más, nyugodtabb hangfekvésben beszélt, egyértelműen "leszállt" a hangja. "A legfőbb különbség persze az volt, hogy a Fidesz elnöke folyamatosan a kamerába nézett, tehát a nézőkhöz beszélt, míg a jelenlegi miniszterelnök a vitapartnerére fókuszált. Orbán így egyértelműen eszközként használta a kamerákat, az emberekhez akart beszélni, bár ott a helyszínen az is látszott, hogy időnként csak-csak odapillantott ellenfelére" - mondta Kalina Judit.

A kameraman azt is elárulta, hogy az idő alatt, amíg valamelyikük beszélt, és a pártok által megállapított szabályok szerint nem lehetett közben a másik felet mutatni, nem volt különösebb akciója egyiküknek sem. "Nem voltak kinézések, gúnyos vagy más erőteljesebb gesztusok. Amikor Gyurcsány beszélt, Orbán Viktor őt nézte, ilyenkor tehát megvolt közöttük a szemkontaktus" - mondta a kameraman, aki szerint a Fidesz miniszterelnök-jelöltje többet nézett lefelé, a papírjaiba.

"Mindketten dobogón álltak, mégpedig különböző magasságún, mert szakmai alapszabály, hogy szemmagasságban kell venni őket, nehogy valamelyiküknek lefelé vagy felfelé kelljen néznie, mert az egyaránt nagyon rosszul tűnik fel. Ezért már a nap folyamán bepróbálták, hogy a legyártott dobogókon pontosan azonos szemmagasságban helyezkedjenek el" - tette hozzá.

Orbán monoton volt, Gyurcsány viszont "magá"-zott

"Nyelvészeti szempontból volt pár nagyon feltűnő eleme a vitának" - mondta a [origo]-nak Kálmán László nyelvész. Szerinte a választók tulajdonképpen egy féloldalas dialógust láthattak, hiszen csak Gyurcsány használt olyan nyelvi elemeket, amelyek két egymással beszélgetőre jellemzők, például többször megszólította Orbán Viktort, aki viszont csak a kamerába, a nézők felé beszélt.

Fotó: MTI
Szinte végig a kamerába nézett

"Gyurcsány Ferenc sokkal erőteljesebben hangsúlyozott, sokkal nagyobb különbségek voltak a hanghordozásában, emiatt is tűnt úgy, hogy ő valóban a vitapartnerével kommunikál. Ezzel szemben Orbán Viktor egészen monoton módon beszélt, ami persze keltheti azt az érzést, hogy nyugodt, de ugyanakkor tűnhet akár érdektelennek is a nézők számára" - mondta a nyelvész, aki szerint pontosan ugyanez igaz a beszéd közben tartott szünetekre. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje ugyanis bőven tartott szüneteket, méghozzá a természetes, köznapi beszédben is jellemző helyeken. Orbán Viktor viszont sokkal kevésbé vette igénybe a hatásszüneteket, de általában mondat közben állt meg, ami olyan érzést kelt a hallgatóban, mintha betanult szöveg közben akadna el.

A két fél szóhasználata is különbözött, Orbán sokkal inkább élt a választási kampányában már sokszor használt kifejezésekkel, fordulatokkal, tehát Kálmán László szerint a már bevált, kipróbált megfogalmazásokhoz folyamodott. Gyurcsányra viszont meglehetősen újfajta szóhasználat volt jellemző. A nyelvész szerint az nem állapítható meg, hogy a "lárifári" mennyire természetes szavajárása a miniszterelnöknek, viszont használata talán kissé régiesnek hathatott. Gyurcsány ráadásul többször is a "maga" szót használta "ön" helyett, pedig utóbbi az elfogadottabb, udvarias magázási forma, ez esetleg a nézőkben visszatetszést is kelthetett a szakember szerint.

A divattanácsadó dicséri a stylistok munkáját

"Tökéletes, klasszikus elegancia jellemezte Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor öltözékét is a szerda esti vitán" - értékelte az [origo]-nak a látottakat Jálics Petra divattanácsadó, divattervező, aki szerint bármelyik nyugat-európai ország politikusával összehasonlítva megállná a helyét a két miniszterelnök-jelölt megjelenése. "Mindkettejük ruházata a stylistjuk munkáját dicséri, igazi klasszikus darabokat választottak. Például egyikőjük sem választott feltűnő színű, tarka mintájú nyakkendőt, ami a legújabb trendnek megfelelő lett volna ugyan, de a képernyőn nagyon zavaróan vonzza a szemet" - tette hozzá.

A divattanácsadó mindkettejük öltözetét részletesen elemezte. "Gyurcsány Ferenc sötétkék hajszálcsíkos öltönyt, világoskék inget és sötétkék alapon világosszínű pöttyös nyakkendőt viselt, amelynek az összhatása a mértéktartó, decens elegancia volt" - magyarázta Jálics Petra. "Orbán Viktor finoman csíkozott, rusztikus szövésű, szürke öltönyt vett fel világos szürke inggel és mélybordó nyakkendővel. Az összhatás az ő esetében ennek köszönhetően az öltözködése új imázsának megfelelő és az alkalomhoz illően elegáns is volt" - mondta a divattanácsadó szakember.

Gergely Zsófia