Lehengerlés és lámpaláz - elemzők a vitáról

Vágólapra másolva!
Meglehetősen eltérően értékelték a két miniszterelnök-jelölt vitán nyújtott teljesítményét a különböző tévécsatornákon megszólaltatott politológusok és más szakértők. Az MTV műsorában szereplő elemzők ugyan felkészültebbnek látták Gyurcsány Ferencet, de többen úgy vélték, a támadó stílus visszaüthet. A HírTV által megkérdezett szakértők Orbán Viktort hozták ki győztesnek.
Vágólapra másolva!

A vitát követően a közszolgálati televízió Az Este című műsorában Lakner Zoltán és Török Gábor politológus, Síklaki István szociálpszichológus, Sarkadi Szabó Kornél piaci elemző és Pártos Gábor, a brit közszolgálati rádió és televízió, a BBC kelet-európai szakértőjének véleményét kérdezték.

A vita vendégei elsősorban a jelenlegi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vitastílusát elemezték. Véleményük szerint ő volt az, aki meglepetést tudott okozni azzal, hogy jóval támadóbb, agresszívabb volt, mint Orbán Viktor.

Lakner Zoltán szerint a vitát Gyurcsány Ferenc nyerte, különösen a szópárbaj első felében volt meggyőzőbb partnerénél, amikor is Orbán Viktor lámpalázasnak tűnt. A vita második felében azonban a kormányfő arrogánssá vált.

Török Gábor szerint Gyurcsány Ferenc megnyerte a vitát, de nem biztos, hogy győzött. Lehengerlő volt, de nem biztos, hogy ez a nyerő, mert jó lenne tudni, hogy a választópolgárok mit gondolnak erőről és erőszakról - tette hozzá.

Síklaki István szociálpszichológus szerint a határozottság kétélű fegyver, kockázatos milyen hatással jár, ha valaki gunyoros, kioktató és támadó. Arra az amerikai elemzésre emlékeztetett, hogy általában az veszít, aki nagyon sok negatív dolgot említ. Kitért arra is, hogy Orbán Viktor rendre a kamerába nézett és ezzel "a néphez szólt", Gyurcsány Ferenc viszont azzal is hangsúlyozta a vitahelyzetet, hogy folyamatosan partnerét nézte.

Pártos Gábor úgy vélte, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök nagyobb felkészültséggel szállt vitába. A BBC dél-kelet-európai térséggel foglalkozó elemzője szerint Gyurcsány Ferencnek azt is sikerült elérnie, hogy úgy szólaljon meg, mint úgymond, az ellenzék vezére, folyamatosan emlékeztetve az 1998-2002 közötti Orbán-kormány tevékenységére, miközben Orbán Viktor nem élt kellőképpen miniszterelnöki hátterével, nem szólt kormányfőként ténylegesen elért eredményeiről.

Sarkadi Szabó Kornél piaci elemző szerint semmi nem dőlt el. A nagy piaci szereplők a választás végét várják, hogy a győztes fél programja kikristályosodjon. Úgy vélte, Orbán Viktor gazdasági szempontból több konkrétumot mondott, de felhívta a figyelmet annak veszélyére, hogy kiadási tényezőkről beszélt, az általa felvázolt jövőkép elérésének mikéntje sántított, mivel egyedül gazdasági növekedéssel nem lehet rendbe hozni az államháztartás vitáját.

Az MTV műsorában megszólaltatott elemzők abban egyetértettek, hogy, bár Orbán Viktor a szokottnál visszafogottabb volt, néhány újdonsággal: így a minimálbér radikális növelésére, valamint a Budapest-fejlesztési minisztérium felállítására tett ígéretével sikerült meglepetést okoznia.