Egerek miatt áll a piskótaüzem

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette egy Pest megyei babapiskóta-üzem működését a tisztiorvosi szolgálat, mert elszaporodtak raktárában az egerek. Az ÁNTSZ szerint idejében közbeléptek, a készletet még nem kezdték meg a rágcsálók. A szolgálat húsvét előtti ellenőrzésein már több mint 100 élelmiszerrel foglalkozó hely bukott meg.
Vágólapra másolva!

"Még idejében érkeztünk, az üzem raktárhelyiségében nem találtunk sérült terméket" - hangsúlyozza Zoltainé Omboldi Anna. A Pest megyei ÁNTSZ élelmiszer-biztonsági osztályának vezetője elmondta, hogy a babapiskóta-üzemben nem lehettek ott régóta az egerek, mert a közelmúltban - a rendszeres megelőző ellenőrzés keretében - már vizsgálták a céget.

Az osztályvezető nem árulta el az [origo]-nak, hogy melyik babapiskótát előállító üzemről van szó, és azt sem, hogy milyen mértékben szaporodtak el a raktárban a rágcsálók. Zoltainé úgy fogalmazott, hogy egy egér is sok, ezért felfüggesztették az üzem működését. "Nem elég fél- vagy negyedévente kifizetni az irtómestert, naponta kell személyesen ellenőrizni minden egyes helyiséget" - közölte az osztályvezető.

Hatmillió felett a bírság

A tisztiorvosi szolgálat húsvét előtti átfogó ellenőrzése keretében élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó üzleteket, éttermeket és cukrászdákat vizsgálnak meg folyamatosan a szakemberek. Eddig már több mint 350 egységet ellenőriztek, amelyek harmadában találtak valamilyen szabálytalanságot.

Harminc esetben bírságot is ki kellett szabni az ÁNTSZ embereinek, míg tíz alkalommal szabálysértési eljárást indítottak. A pénzbüntetés eddigi összege hat és fél millió forint. Mint Zoltainé elmondta, az úgynevezett minőségvédelmi bírság összege minimálisan 50 ezer forint - például ha néhány lejárt szavatosságú terméket találnak valahol -, de a büntetésnek egyébként nincs felső határa. Az osztályvezető szerint ez a megtalált étel mennyiségétől és milyenségétől függ. Nem sokszor, de volt már példa többmilliós büntetésre is.

A jelenlegi akció húsvétig tart, ezt követően a tisztiorvosi szolgálat - mivel közeledik a szezon - a kempingeket, nyári üdülőhelyeket és a strandokat ellenőrzi majd fokozottabban.

Lencsés Csaba