Forró tejről is beszélt Orbán Celldömölkön

Vágólapra másolva!
Vörös ködről, nemzetegyesítő programról, forró tejről és az MSZP ígéreteiről is szó esett a Fidesz celldömölki gyűlésén, ahol az [origo] Kampány kicsiben sorozata alkalmából járt. Megtudtuk azt is, milyen társasjátékot játszik Orbán Viktor családja. Celldömölkön a Fidesz miniszterelnök-jelöltje tett rövid látogatást: félórás beszédet mondott, aztán tovább indult Győr felé.
Vágólapra másolva!

Fél órával a gyűlés meghirdetett időpontja előtt még ritkás tömeg várta a Fidesz elnökét a katolikus templom előtti téren. "Én is azt hittem, hogy többen lesznek" - jegyezte meg egy asszony. A jelenlévők között az a hír járta, Orbán lehet, hogy nem is jön el, mert azt hallották, hogy az árvíz miatt lemondja vidéki programjait. A különböző narancssárga ruhadarabokat viselő szimpatizánsok a vasárnapi Kossuth téri gyűlést tárgyalták, és a Fidesz választási esélyeit latolgatták.

A téren megjelentek Fidesz-ereklyét árusítók. A legdrágább magyar zászló kétezer forint volt, a "Hajrá Viktor" feliratú, narancsszínű lobogó ötszáz. Lehetett kapni Orbán képével ellátott "Az én miniszterelnököm" feliratú kitűzőt és narancssárga gumikarkötőt is, utóbbit háromszáz forintért. A könyvespult mellett társasjátékot is árultak, a tetejükön felirat hirdette: "Orbán Viktor családja is Ismerd meg Magyarországot! társasjátékot játszik".

Közben kiderült: Orbán háromnegyed órát késik. Addig néptánccsoportok, citerások léptek fel. A tömeg ötre már megtöltötte a teret, a többség arról beszélt, hogy mennyi az idő, és mikor érkezik már a pártelnök, akinek Celldömölk előtt Szombathelyen volt programja. A műsorvezető szórakoztatni is próbálta a jelenlevőket. A néptáncosokra és Gyurcsány elhíresült táncolós videójára utalva azt mondta: "legszívesebben én is táncolnék, de tudjuk, hogy jobb táncosok vannak a másik oldalon". A szombati MSZP-gyűlésről pedig annyit mondott: az ott levők "a jövőt vizionálták, de nem tudjuk pontosan mi is történt, olyan vörös köd keletkezett".

Ezután Kovács Ferenc, a választókerület képviselőjelöltje lépett a színpadra, és megköszönte, hogy az elmúlt nyolc évben őt választották. Remélte, hogy vasárnap már az első fordulóban abszolút többséget szerez és azt is, hogy emellett Orbán Viktor lesz a miniszterelnök. Kovács felsorolta az Orbán-kormány idején véghezvitt fejlesztéseket. Ezzel szemben szerinte "az elmúlt években Celldömölk elveszítette vasutasvárosi rangját, jelentősen nőtt a munkanélküliség". Kovács úgy vélte, a Fidesz programja alkalmas arra, hogy tisztességes munkáért, tisztességes megélhetést biztosítson.

Fotó: Fábián Évi
Kovács Ferenc képviselőjelölt

Kovács Ferenc beszéde közben végül feltűnt a színpad mögött Orbán Viktor. Amikor felfedezték, mindenki tapsolni kezdett, így fel kellett mennie a színpadra. "Beszélj a komcsikról!" - kiabálta neki valaki a tömegből. "Fáradt, hű, de fáradt" - jegyezték meg mások.

"Aki egyszer forró tejjel megégette a szája szélét, az a hideg vizet is fújva issza" - kezdte Orbán. Szerinte ez érvényes a négy évvel ezelőtti választási vereségre, amikor túlságosan hittek a közvélemény-kutatásoknak. "Ne a jóslatokkal foglalkozzunk, az út végén ott a győzelem" - biztatta híveit. Orbán ezután a Kossuth térihez hasonló beszédet mondott, amelyben bőven kijutott az MSZP bírálatának is: arról beszélt, hogy "az emberek nem szeretik a saját államukat", amely "összeáll a monopoltőkével". Szerinte munkára épülő gazdaságra van szükség, és meg kell állítani az állam eladósodását is. "De mielőtt megállítjuk az eladósodást, felteszünk majd egy kérdést" - mondta. A szimpatizánsok tudták a választ, és azt kiabálták: "Hol a pénz?"

Fotó: Fábián Évi
Végül megtelt a templom előtti tér

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint felelős politika kell az eddigi felelőtlenség helyett. A szocialisták megismétlik négy éve tett ígéreteiket - vélte, hozzátéve, hogy választási program helyett, elég lenne ráírniuk egy cetlire: "megígértük, megígérjük és meg fogjuk ígérni". A celldömölki szimpatizánsok ezen nagyot nevettek. A Fidesznek Orbán szerint "munka, otthon, család" címmel nemzetegyesítő programja van. "A szívük mélyén a szocialisták is ezt akarják" - vélte.

Amikor arra kérdezett rá, hogy mit várnak még az emberek a magyar politikától, valaki bekiabálta, azt hogy "Orbán legyen a miniszterelnök". Orbán még megjegyezte, hogy "ki kell nevetni azokat, akik velünk szemben akarják megvédeni a köztársaságot, mert tizenhét éve még a népköztársaságot akarták megvédeni velünk szemben", kérte, hogy mindenki menjen el választani, majd gyorsan távozott (Győrbe, körútja következő állomására). Egy férfi még megpróbált előrenyomakodni a tömegben, mondván, "alá kell vele iratnom a zászlót", azután feladta tervét, és a többiekhez hasonlóan inkább elindult hazafelé.

Wirth Zsuzsanna

Sorozatunkat a választások estéjén Sárvárról folytatjuk.