Vágólapra másolva!
A kampány hátralévő napjaiban tervezett üzenetek a választóknak, a robbantásos fenyegetés és az árvíz témája, valamint az egészségüggyel kapcsolatos elképzelések kerültek szóba többek között a négy parlamenti párt vezetőinek kedd esti televíziós vitaműsorában.
Vágólapra másolva!

Az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF egyaránt optimista öt nappal a parlamenti választások első fordulója előtt - derült ki a Hiller István szocialista pártelnök, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője közötti vitában, a Magyar Televízió Kedd 21 című műsorában.

Hiller István azt emelte ki, hogy Magyarországnak nyugalomra és biztonságra van szüksége; ezt az MSZP és a szocialisták kormánya tudja nyújtani. Pokorni Zoltán úgy fogalmazott, hogy a Fidesz a munkában hisz, és a jelenlegi kormány képviselte út "folytathatatlan, nem lehet vagyonfelélésből, privatizációból, újabb hitelek felvételéből a víz felett maradni".

Kuncze Gábor azt hangsúlyozta, hogy az SZDSZ-en múlik a 2006-os választás és a kormányalakítás, valamint az, megy-e Magyarország modernebb irányban. Herényi Károly azt mondta, az MDF a hátralévő napokban is azt fogja hirdetni, hogy a középosztály többet érdemel, és szeretnék rendbe hozni a költségvetést, az államháztartást.

"Úgy tűnik, az MDF számára egyelőre az MSZP-vel és a Fidesszel is kizárt a koalíció" - jelentette ki Herényi Károly. Kitért arra, hogy szerintük a Fidesz olykor összekapcsolódik a szélsőjobboldallal, emellett a Fidesz és az MSZP megnyilatkozásai nagyon hasonlóak.

Pokorni Zoltán megjegyezte, hogy tetszett neki az MSZP szombati nagygyűlése, "imponáló volt, láthatóan az MSZP-nek is nagy megkönnyebbülést okozott". A Fidesz alelnöke szerint az árvíz elleni védekezés megmutatta, hogy van nemzeti egység, ha baj van. Hozzátette: pártja minden segítséget megad a kormánynak az árvíz elleni gyors és hatékony fellépéshez.

A fideszes vezető az eddigi kampány egyik legszomorúbb elemének nevezte a robbantásos fenyegetést, hogy "Magyarországon innen-onnan előbányászott adatokkal próbálnak megfélemlíteni embereket". Erről szólva Hiller István leszögezte: a miniszterelnök példaszerűen járt el, amikor időben és a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy volt robbantási előkészületre utaló információ.

Az MSZP elnöke beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz által szervezett akciók próbálták megzavarni Gyurcsány Ferenc több nagygyűlését, ezt Pokorni Zoltán visszautasította.

A Fidesz alelnöke azt mondta Herényi Károlynak, hogy a két pártnak nem kellene megosztania a nemzeti oldalt, hanem egymás kritizálása helyett össze kellene fognia, az MDF-es politikus szerint azonban a két párt programja és stílusa ma nagyon távol van egymástól.

Kuncze Gábor a vitában szólt arról, hogy míg a Fidesz-kormány idején "semmit sem foglalkoztak informatikával", addig az elmúlt négy évben Magyarország javított helyzetén az Internet elterjedtségében. Herényi Károly felvetésére az SZDSZ elnöke azt mondta, a pártja politikusaival szemben korrupció gyanújával indított pereket a megvádoltak mind megnyerték, és az elmúlt négy évnek köszönhető az üvegzsebtörvény, a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabály, valamint a közbeszerzési törvény módosítása.

A vita végén Hiller István rágalomhadjáratnak nevezte a Fidesz azon állítását, hogy az MSZP kórházakat fog eladni. Megjegyezte, hogy a rendszerváltás utáni eddigi egyetlen egészségügyi miniszterként 2001-ben a Fidesz tárcavezetője akart kórházat eladni, a budapesti mentőkórházat 475 millió forintért.

Pokorni Zoltán ugyanakkor azt mondta, az SZDSZ egészségügyi programja azzal fenyeget, hogy megszüntetik a közös társadalombiztosítási kasszát, és mindent a magánbiztosítók szereznek meg.