Vágólapra másolva!
Egymás után ajánlják fel anyagi támogatásukat és aktivistáik segítségét a pártok az árvíz elleni védekezésre. Abban egyetértenek, hogy nem szabad kampánytémává tenni az árvízi helyzetet, abban viszont már kevésbé, hogy a kormány mennyire kezeli jól a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondta kampányprogramjait, és csak a tévévitákra megy el, egyébként az árvízi helyzettel foglalkozik. Az MSZP elnöke, Hiller István bejelentette, hogy árvízi védekezésre kéri aktivistáit, és gyűjtést kezdeményez az árvízkárosultak javára.

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter közölte, "a Fidesz aktivistái már a gátakon vannak", és segítik az árvízvédelmi munkálatokat. A szóvivő elmondása szerint Orbán Viktor már hétfőn Szentendrén felhívta a Duna és a Tisza menti településeken lakó aktivisták figyelmét, hogy most a politikai kampány helyett menjenek a védekezésben segíteni.

Hasonló nyilatkozatokat tett az SZDSZ és az MDF is. Dávid Ibolya MDF-elnök kedd délelőtt már át is adott kétmillió forintot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének, és arra kérte Kozma Imre atyát, hogy az eredetileg a párt kampányzárójára szánt összeget juttassa el az idős árvízkárosultaknak.

Délután Kuncze Gábor liberális pártelnök bejelentette, hogy az SZDSZ lemondta heti kampányrendezvényeinek jelentős részét, és az így megspórolt több millió forintot felajánlják kárenyhítésre. Emellett a pénteki fővárosi kampányzáró programjuk egyben jótékonysági rendezvény lesz, továbbá egy adományvonalat is indított a párt.

A két politikai oldal között abban már kevésbé nagy az egyetértés, hogy mennyire hatékony az árvízi védekezés. Orbán Viktor Fidesz-elnök hétfőn azt állította, hogy nincs elég pénz az árvíz elleni védelemre. A kormány tagjai ugyanakkor kedd reggel azt nyilatkozták, hogy annyi pénz van árvízvédelemre, amennyi kell, minden szükséges eszköz, gép, ember és pénz rendelkezésre áll.

[origo]/MTI