Egymásnak is üzentek a nagygyűléseken

Vágólapra másolva!
Az MSZP nagygyűlésén Mikola István kijelentései, a Fideszén Gyurcsány Ferenc óriásplakátja adta meg az alaphangot. A tömegrendezvényeken a saját tábor mozgósítása, az ellenfél bírálata volt a fő cél, de mindkét rendezvényen elhangzottak békésebb, a másik oldalnak szóló üzenetek. Olvassa el összefoglalónkat a hétvégi nagygyűlésekről!
Vágólapra másolva!

A korábbi választásokhoz képest újdonságot hozott, hogy két párt is nagygyűlésre hívta támogatóit. Négy évvel ezelőtt a Fidesz már tartott ugyan tömegrendezvényt a Kossuth téren, de az nem előre tervezett esemény volt: Orbán Viktor az után hirdette meg a gyűlést, hogy az első forduló után kiderült, vesztésre állnak a választáson. A rendezvény nem érte el ugyan a célját, nem tudtak fordítani az eredményen, de a Fidesz sokat behozott hátrányából.

Az MSZP korábban nem volt az utcai gyűlések híve. Négy évvel ezelőtt, a Kossuth téri Fidesz-gyűlés idején az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter a nyugalom demonstrálása érdekében a Gerbeaud-ban kávézott más politikusokkal. A szocialisták azt hangoztatták, hogy a politikának nem az utcán, hanem a parlamentben van a helye.

A két kisebbik parlamenti párt, az MDF és az SZDSZ élesen bírálta a mostani nagygyűlések meghirdetését - az előbbi azt javasolta, hogy az emberek családjukkal foglalkozzanak a hétvégén, utóbbi pedig házibulikat szervezett. A két nagyobb politikai erő viszont úgy gondolhatta, a szoros verseny miatt szükségük lehet a támogatók mozgósítására. Az MSZP a "köztársaság védelmében", a Fidesz a "félelem nélküli Magyarország" jegyében hirdette meg rendezvényét. Mivel közvélemény-kutatást a választások első fordulójáig már nem lehet közölni, ezért arról már nem kapunk adatokat, hogy a tömegrendezvények milyen hatással lehettek a választókra.

Az [origo] mindenesetre összegyűjtötte, hogy melyek voltak a két rendezvény főbb elemei és hogy a pártok milyen üzeneteket akartak eljuttatni a választókhoz, saját támogatóikhoz és a másik oldal táborához.

MSZP

Április 1., Andrássy út

Fidesz

Április 2., Kossuth tér

RészvételNyakó István, az MSZP szóvivője rendőrségi forrásokra hivatkozva azt mondta: közel 300 ezren vettek részt a szocialisták Andrássy úti nagygyűlésén. Hozzátette: senkivel nem akarnak számháborút vívni, a lényeg, hogy sokan voltak és elegen voltak.Deutsch-Für Tamás, a Fidesz-kampány kommunikációs vezetője szerint "jóval több mint másfél millió ember vett részt vasárnap a Fidesz budapesti nagygyűlésén". Deutsch-Für szerint az elmúlt 16 évben soha nem volt még ennyi ember politikai nagygyűlésen. A négy évvel ezelőtti Kossuth téri nagygyűlésről akkor a Fidesz és az MDF azt közölte, hogy közel kétmillióan jelentek meg.
Beszédet mondó politikusokSzili Katalin házelnök
Hiller István pártelnök
Gyurcsány Ferenc kormányfő

Mikola István kormányfőhelyettes-jelölt
Schmitt Pál alelnök
Orbán Viktor pártelnök

MűsorvezetőGál J. Zoltán, az MSZP-kampány kommunikációs vezetője és Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke, honvédelmi miniszterRákay Kálmán, a Hír TV műsorvezetője, aki korábban Philip néven zenei műsorokban dolgozott
Felszólaló civilekAz Andrássy úton beszédet mondott Ferge Zsuzsa szociológus, a gyermekszegénység elleni program kidolgozója,
Iványi Gábor lelkész,
Nádas György humorista. Videoüzenetet küldött Ranschburg Jenő gyermekpszichológus és Kosáry Domokos történész, korábbi MTA-elnök.
A Fidesz gyűlésén több tucat közéleti személyiség, színészek, sportolók, művészek - Vikidál Gyulától Kárpáti Györgyön át Mészöly Kálmánig - biztosította támogatásáról a pártot. Többségük ugyanakkor nem tartott beszédet, csak bemutatkozott, és mondott egy buzdító mondatot.
Fő üzenetGyurcsány Ferenc olyan gyarapodó ország képét vázolta fel beszédében, amely 10 millió fontos emberből áll, ahol a gazdaság jól működik, és így milliók jólétét szolgálja. Gyurcsány szerint egy ilyen országban természetes, hogy a magyar a magyarral kezet fog, és egy ilyen országot nem kiválasztott vezérek, hanem elszámoltatható vezetők irányítanak. "Nem mi mondjuk meg, hogyan kell élni, hanem az emberek mondják meg, hogyan képviseljük őket" - fogalmazott Gyurcsány.Orbán Viktor beszédében központi helyet kapott a múlt visszalopakodásának veszélyéről, a múlt szobrainak lázadásáról szóló gondolat. Az ellenzék kormányfőjelöltje felszólította az egykori demokratikus ellenzék - tehát nemcsak a Fidesz, hanem többek között az akkori SZDSZ, MDF támogatóit, hogy ébredjenek fel. "Ne legyünk balekok, mert a végén még odajutunk, hogy pártmunkásokból lett milliárdosok oktatnak ki minket" - mondta Orbán.
Mivel támadták a másikat?Az MSZP nagygyűlésén nem hangzott el ugyan Mikola István neve, de a beszédek nagy részében visszatérő elem volt egy-egy kijelentése. Hiller István pártelnök kijelentette: a köztársaság szeretete nem azon múlik, hogy ki házas, ki szingli, hord-e fülbevalót és a technót szereti-e, a lényeg, hogy tisztességes és becsületes ember. Gyurcsány Ferenc a Fidesz-elnök egyik korábbi kijelentésére utalva azt mondta, nem kell, nem is szabad választani nemzet és köztársaság között.A Kossuth téri gyűlésen Orbán Viktor pártelnök Gyurcsány Ferencet bírálta nevének említése nélkül, de egyértelműen kikövetkeztethetően. Orbán papírszobornak nevezte Gyurcsány egyik hatalmas plakátját, amely szerinte nagyobb, mint amekkora szobrot Sztálin, Mao Ce-tung vagy Kim Ir-szen állíttatott magának. A "pártmunkásokból lett milliárdosok", illetve "limuzinszocialisták" fordulattal is nyilvánvalóan Gyurcsány Ferencre utalt Orbán Viktor.
Gesztusok a másik oldalnakGyurcsány Ferenc az új Magyarországról szóló víziójában beszélt arról, hogy olyan országot lát, ahol együtt van szociáldemokrata, liberális és konzervatív, és ahol nem vitatják el mások jogát attól, hogy másképp gondolkodjon az országról. Hozzátette, hogy kötelességük megóvni riválisaik jogát arra, hogy elmondhassák gondolataikat."A szocialisták tegnap nemet mondtak ránk, de mi igent mondunk rájuk is" - fogalmazott Orbán Viktor, mondván, vannak olyan közös célok, például az otthon kérdése, amelyek fontosságában szerinte mindenki egyetért. Orbán hozzátette azt is, mindenki először magyar és csak utána konzervatív, liberális vagy szocialista.
Ami a legjobban idegesítette a tömegetA tömegben sokan gondolták úgy, ha előrefurakodnak, jobban fognak látni. Ez viszont idegesítette az elöl állókat, és sokakat zavart az is, hogy nem láttak a tábláktól. Egy idős nénire, aki a színpadtól távolabb igyekezett, többen rászóltak, de amikor kiderült, hogy pisilnie kell, megbocsátottak neki.A Fidesz nagygyűlésén résztvevők egy részét már a program elejétől nagyon zavarták azok, akik a tömött sorokon megpróbáltak átfurakodni. A programot színesítő zenei produkciókért csak visszafogottan lelkesedtek, főleg miután Orbán Viktorra több mint két órát kellett várniuk.
Ami a legjobban tetszett a tömegnek"Elsején az elsők, másodikán a másodikak" gyűléseznek - jegyezték meg a gyűlés felszólalói többször is. A tömegben ez váltotta ki talán a legnagyobb örömöt. A Mikola István kijelentéseire való folyamatos célozgatásokat is viccesnek találták a szimpatizánsok.A Fidesz "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" jelszavát mikrofonba mondó fellépők nagy részét komoly lelkesedéssel fogadta a tömeg, a beszédek közül Orbán Viktor szavait kísérte a legnagyobb örömujjongás. Hálás volt a hallgatóság Kövér László "pápai gyerek vagyok" kijelentéséért is.