Orbán: A múlt szobrai jönnek a város felé

Vágólapra másolva!
Színészek, sportolók, más ismert emberek és civilek köszöntötték a Kossuth téri Fidesz-nagygyűlésen megjelenteket. A rendezvényt a félelem nélküli Magyarország jegyében hirdette meg Orbán Viktor. Kövesse az [origo]-n a Fidesz gyűlésének eseményeit percről percre!
Vágólapra másolva!

16:10 - Színpadra lépett Orbán Viktor. "Egy könnycsepp a legsűrűbb dolog a világon" - kezdte a Fidesz elnöke, aki utalt rá, hogy könnyek csordulnak ki olyan fontos pillanatokkor, mint például amikor megszületik egy gyerek vagy elveszítjük szeretteinket. "Négy éve fogadalmat tettünk, hogy bármilyen nehéz időszak is következik, megőrizzük, ami a történelemben érték, a jelenben pedig összetartó erő" - mondta Orbán. Ma azt látjuk, hogy vannak dolgok, amik újra megpróbálnak beférkőzni az életünkbe, a múlt új ruhába öltözik - folytatta. "Lázad a szoborpark", a múlt szobrai jönnek a város felé - mondta.

"Újra el akarják adni nekünk a XX. századot". "Toronyházat beborító arcképek néznek le ránk, olyan papírszobrot állítanak, amit nem egy közösség szeretett volna, hanem valaki magának állíttatta. Csak a füle három emelet, nem hibázott a jószemű orvos" - utalt a Fidesz elnöke Gyurcsány Ferenc hatalmas plakátjára. "A legnagyobb szobrot mindig azok állíttatják magukról, akik lélekben a legkisebbek" - mondta Orbán.

"Ne legyünk Magyarország balekjai, mert a végén még odajutunk, hogy pártmunkásokból milliárdosokká váltak oktatnak ki minket" - mondta a Fidesz elnöke, mire a tömeg azt skandálta, hogy "Nem hagyjuk!". A gazdaság külföldi befektetőktől és hitelektől függ, nem a saját lábán áll, "már a szánk széléig ér az adósság" - mondta. "Olyan államot építünk, ami nem lenéz, hanem megvédi minden ember méltóságát" - tette hozzá.

"Tegnap a szocialisták nemet mondtak ránk, mi igent mondunk rájuk is. Mert ők is magyarok elsősorban, csak másodsorban szocialisták, liberálisok vagy kereszténydemokraták" - mondta Orbán. A Fidesz elnöke szólt azokhoz is, akik most nincsenek ott a Kossuth téren, majd köszönetet mondott a polgári köröknek. "Minden választáson győzelmet arattunk" - mondta, majd hozzátette, hogy hisz benne, hogy április 9-én újra megszólal a valóság. "Sztálin szobra 65 mázsa volt, egy birodalmi hadsereg állt mögötte, mégis sikerült ledönteni. Most csak egy papírszobrot kell a helyére tenni" - fejezte be Orbán.

15:50 - "Kövér László vagyok, 46 éves pápai gyerek" - kezdte Kövér, aki Áder Jánossal és Pokorni Zoltánnal együtt lépett színpadra. Egyikőjük sem mondott hosszú beszédet, csak néhány mondatot. Áder János utalt a tavalyi köztársasági elnök-választásra, hogy azóta a frakción belül néhányan csak a "csornai Charles Bronsonnak" nevezik. "Pokorni Zoltán vagyok, tanár" - így kezdte a Fidesz alelnöke, aki arról beszélt, hogy "ez a tér a miénk is" és ezt el kell mondani "nekik" is. A három politikus után Demjén Ferenc lépett színpadra.

15:40 - Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke keresztnevükön sorolta fel a Fidesz élcsapatának tagjait, "hiszek Istvánban, a csapat orvosában és érzem a csapatkapitány küldetését is" - mondta. Schmitt Pál többször is felhívta a figyelmet az első szavazókra, hogy az idősebbek beszéljenek velük, elsősorban annak érdekében, hogy egyátalán elmenjenek szavazni. A Fidesz alelnöke arra is biztatott mindenkit, hogy hívja fel régi ismerőseit és érdeklődjön, melyik pártra fog szavazni. Schmitt beszédét követően a Kormorán zenekar lépett színpadra.

15:30 - "Ég és föld" - válaszolta egy középkorú nő az [origo] tudósítójának arra a kérdésre, hogy mi a különbség Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc között. Arra a kérdésre pedig, hogy hogy tetszik neki a rendezvény, azt felelte, hogy "Most várom az igazit, Orbán Viktort". A színpadon a Back II Black zenekar egymás után több dalt is előadott. Az együttes frontembere a közönséget is megénekeltette a "Zene nélkül mit érek én?" című számnál.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

15:18 - Kudlik Júlia a tavaly évvégén lezárult nemzeti konzultáció tanulságairól beszélt. Tapasztalatai szerint Magyarországon egyetlen biztos dolog van, ez pedig a bizonytalanság. Az emberek nagyobbik része embertelen körülmények között él, amiről nem csak ők tehetnek - mondta. "Magyarországon nem a magyar ember a legfontosabb" - tette hozzá. Ezt megelőzően Rákai Philip azt jelentette be, hogy Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó következik. Helyette azonban egy kislány lépett a színpadra, aki a "Tavaszi szél vizet áraszt" című dalt énekelte el.

15:00 - Az [origo] munkatársai arról érdeklődtek a biztonsági emberektől, hogy hol vannak a rendezvényt biztosító rendőrök és a biztonsági őrök, azt felelték, hogy a rendőröket ők sem látják, de biztonságiak vannak. "Itt vagyunk mi ketten, és ott is van három" - mutattak a tömeg felé, ahol biztonságiakat nem lehetett látni. Az emberek a fideszes pólók mellett sok különböző narancsárga holmit vettek magukra: a holland válogatott mezén keresztül a fehér alapon narancssárga feliratos "Feel good" feliratú pólóig sok különböző variáció fordul elő a tömegben.

14:40 - "Köszönöm szépen, jól vagyok" - kezdte Mikola István beszédét. "Méghogy nincs kormányváltó hangulat" - reagált a tömeg éljenzésére. "Ma megnyitjuk a magyar szolidaritás éveit. 4-et, 8-at, 20-at" - mondta Mikola István, aki beszédében kitért arra, hogy nem engedik eladni a kórházakat és jobb megélhetést ígért az egészségügyi dolgozóknak. Beszéde végén arra biztatta az embereket, hogy mosolyogjanak sokat, mert a jókedv kedvező hatással van az egészségre is.

14:20 - Demjén Ferenc is színpadra lépett és elénekelte a "Várj, míg felkel majd a nap" című dalt. "Már most többen vannak, mint tegnap az MSZP nagygyűlésén" - mondta helyszíni tudósítónknak egy résztvevő. Szerinte a tegnapi rendezvénnyel az volt a gond, hogy sok volt a vidéki, akiknek el kéne végre dönteni, hogy traktorokkal jönnek a fővárosba vagy buszokkal, vagyis el akarnak érni valamit, vagy a jelenlegi kormányt támogatják.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

14:05 - Színpadra lépett a Fidesz plakátjain szereplő idős nő, Irma néni, aki arról beszélt, hogy büszkén vállalta a szereplést a plakátokon és egy hét múlva a változásra fog szavazni. Őt Eperjes Károly színművész követte a megszólalók sorában. A közönség soraiban egy nemzeti színű fejpántot viselő fiatalember azt mondta, hogy "egyértelmű, hogy mit várunk 9-én", azt viszont nem árulta el, hogy mit várnak. A Néprajzi Múzeumtól a Vértanúk teréig a környék tele van emberekkel, a tömegben alig lehet mozogni.

13:45 - "Az a lényeg, hogy a tévében benne legyünk" - mondta az egyik szimpatizáns nevetve. "Pár hete még kételkedtem benne, de mostmár kezdek bízni a győzelemben" - mondta egy idős férfi, aki szerint szívmelengető a hangulat.

13:30 - Ismert emberek (többek között Tőkés László református püspök, Mészöly Kálmán, Pataki Attila, Kovács Ákos, Vikidál Gyula) és határon túlról érkezett civilek köszöntötték a Kossuth téren összegyűlteket.Szinte mindegyik köszöntés végén elhangzott: "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

A rendezvény műsorvezetője, Rákai Philip azt mondta, bízik benne, hogy április 24-én, a választások másnapján Gyurcsány Ferenc blogján az áll majd: "Tegnap este Klárával sírva szorongattuk egymás kezét".

A Moszkva tér és a Batthyány térről induló metrószerelvényeken rengeteg a nemzeti színű zászlóba burkolózott ember, sokan viselnek kokárdát és sokan cipelnek kartonból készült hatalmas narancssárga pöttyöket. Az [origo] tudósítójának jelentése szerint a környéken Gyurcsány Ferenc plakátjaira mindenhol bohócorrot ragasztottak narancssárga pöttyökből. A kis magyar zászlót 400 forintért lehet megvenni. A fideszes aktivisták himnusz-szoborra gyűjtenek.