Vágólapra másolva!
Megtartották pénteken a választások technikai informatikai főpróbáját, néhány hibát találtak ugyan, de a programok jól működtek. A hivatalos választási eredményt viszont a papíralapú dokumentumok alapján állapítják majd meg, így a választási számítógépes rendszerrel nem lehet csalást elkövetni. A 2002-es választásokhoz képest idén a kistelepülésekről is közvetlenül a hálózaton érkeznek majd be az adatok.
Vágólapra másolva!

A budapesti országos választási központban pénteken bemutatták a voksolás lebonyolítását támogató informatikai rendszert az Országos Választási Bizottság tagjainak, a pártok informatikai szakembereinek és a sajtó munkatársainak. A főpróbán az összes választási alkalmazást tesztadatokkal is kipróbálták. "Az a célunk, hogy a választási informatika a nyilvánosságot, a tájékoztatást segítse" - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, aki azt is hozzátette: a választás hivatalos eredményének megállapítása a papíralapú dokumentumok, azaz a jegyzőkönyvek alapján történik majd.

Kovács Zoltán, a rendszer vezető fejlesztője elmondta, hogy az infrastruktúra jól működött, bár néhány hibát még találtak a programokban. A négy évvel ezelőtti választásokhoz képest újdonság lesz a külföldi szavazás, április 1-jén és 2-án 90 országban mintegy 8200 választópolgár élhet szavazati jogával, az ő szavazatuk április 9-én az első fordulóban már bekerül a megszámlálandó voksok közé.

A második fordulóban külföldön is ugyanazon a lapon szavaznak, mint itthon, így az összesített eredményt nem tudják a forduló éjszakáján megállapítani, mivel meg kell várni a külföldről beérkező szavazatokat. További újdonság, hogy míg 2002-ben a mintegy 11 ezer szavazókörből a jegyzőkönyveket be kellett vinni a legközelebbi feldolgozóhelyre, mára azonban a kistelepülésekről is közvetlenül a hálózaton érkeznek az adatok.

Az idei szavazásnál először lesznek láthatók az interneten a szavazóköri adatok, az előző választáson csak a szavazókerületi, a megyei és az országos adatok voltak hozzáférhetőek. Kovács Zoltán elmondta, hogy a számítógépes rendszer biztonsága fontos kérdés, bár így választási csalást igazából nem lehet elkövetni, hiszen a végleges eredményt a választási bizottságok tagjai állapítják meg. "A számítógépes rendszer hibája azonban zavart kelthet" - tette hozzá a rendszer vezetője, ezért egy külön szakvállalatot bíztak meg azzal, hogy biztosítsa a rendszer védelmét a betörések ellen.