BKV-járatok maradnak ki az árhullám miatt

Vágólapra másolva!
Ahogy emelkedik a Duna vízszintje, több fővárosi tömegközlekedési útvonalon is változhat a járatok közlekedése, a budai és a pesti rakpartot pedig már lezárták. Az előrejelzések szerint a Duna hétfőn 810 centiméternél tetőzik, és a következő napokban csapadékos időjárás várható. Jelenleg több mint 2700 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban.
Vágólapra másolva!

A lezárt fővárosi rakpartok miatt a közeli utakon közlekedő autóbuszok pénteken jelentős késéssel közlekedtek, volt olyan járat, amelynek 50-60 perccel hosszabbodott meg a menetideje. A Fővinform közleményében mindenkinek azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint az elkövetkező napokban ne közlekedjenek gépkocsival a városban, és inkább a villamosokat vagy a metrókat vegyék igénybe.

A BKV közölte ugyanakkor, hogy ha a víz emelkedése miatt már nem lesz használható a pesti oldalon a 2-es villamosok Lánchíd alatti alagútja, akkor a szerelvények is rövidebb útvonalon közlekednek (a Vágóhíd utcától csak a Boráros térig). A BKV arra kérte a lakosságot, hogy figyeljék a sajtó és a különböző médiumok híradásait, és tájékozódjanak a helyzetről.

A Duna vízszintjének emelkedése a szentendrei HÉV közlekedésében okozhat fennakadást. Magas vízállás esetén a szentendrei HÉV-vonalon, a Margit híd és a Batthyány tér közötti alagúti területét le kell zárni a forgalom elől, de mivel a belső szakaszon szombat-vasárnap a vonat helyett HÉV-pótló autóbuszok közlekednek, így forgalmi változás nem várható. Hétfőn viszont elképzelhető, hogy csak rövidebb útvonalon közlekedik a szentendrei HÉV.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője, Szegedi Péter az [origo]-nak elmondta: tudomásuk szerint a jelenlegi előrejelzések alapján hétfőre várható, hogy a folyamatosan emelkedő vízszintű Duna 810 centiméteren tetőzik, így még napokig lezárva marad mind a budai, mind a pesti rakpart. Hogy pontosan meddig, az ár levonulásától, illetve a csapadéktól függ - tette hozzá.

A főváros közlekedésében már pénteken zavart okozott a forgalmas rakparti utak lezárása. A Fővinform ügyeletese azt közölte, hogy a pénteken a vízzel elöntött rakpartokkal párhuzamos útvonalakon jelentősen lelassult a forgalom, így többek között a Fő utcában, a Bem rakparton, az Árpád fejedelem útján és a belváros útvonalain is araszoltak az autók. A III. kerületben viszont már az árvízvédelmi intézkedések miatt kellett utakat lezárni.

Egészen a jövő hét péntekig csapadékos idő várható - mondta Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese, aki szerint egyedül szombaton várható napos, csapadékmentes idő. Vasárnaptól viszont az országban egyre többfelé várható eső, zápor.

"Nem jelent problémát, hogy a pesti alsó rakparton azokat a részeket is elöntötte a víz, ahol útfelújítások folytak" - mondta Czuk Dorottya, a főpolgármesteri hivatal sajtóirodájának vezetője az [origo]-nak. "A kivitelező az április 4-i határidő előtt, pénteken vagy szombaton befejezte volna az útfelújítási munkákat, de sajnos a víz előbb ért oda" - tette hozzá. Czuk Dorottya szerint így, miután az ár levonult, nagyjából még egy nap és egy éjszaka szükséges a hátralévő munkálatok elvégzéséhez. A Fővárosi Közterület-fenntartóknak ugyanakkor előtte fertőtleníteniük kell a helyszínt.

A főpolgármesteri hivatal sajtóirodájának vezetője elmondta, hogy körülbelül 30 autót kellett a budai és a pesti oldalon lezárt területekről rendőri segítséggel elszállíttatniuk, köztük a felújítás alatt álló pesti oldalon szabálytalanul parkoló járműveket, ezek tulajdonosai a XIII. kerületi rendőrségen érdeklődhetnek a kocsijuk hollétéről.

Gergely Zsófia