Vágólapra másolva!
Vizsgálatot kezdeményezett az APEH-nél Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára Mikola István fideszes kormányfőhelyettes-jelölt korábbi kijelentésével kapcsolatban. Mikola egy listára hivatkozva a napokban azt mondta: egyes milliárdos bankvezetők minimálbéren vannak bejelentve.
Vágólapra másolva!

Mikola István, a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje egy listára hivatkozva a napokban kifejtette: egyes milliárdos bankvezetők minimálbéren vannak bejelentve. Csépe Krisztina, a kormányfőhelyettes-jelölt sajtófőnöke az MTI-nek később elmondta: Mikola a kijelentését "kiszivárgott információkra alapozta".

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerdán délelőtt azt kérte Szikora Jánostól, az APEH elnökétől, hogy rendeljen el vizsgálatot az ügyben. Hozzátette: igaz ugyan, hogy a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje egészségbiztosítási befizetési listát említett, így az OEP dolgozói is hozzájuthattak az adatokhoz, de az APEH az a hivatal, amelyik a járulékadatokat elsődlegesen kezeli. A vizsgálat célja, hogy megállapítsa, sérültek-e az adatkezelésre vonatkozó szigorú szabályok.

A Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján az MTI tudósítójának valamennyi, erre vonatkozó kérdésére - megnézte-e a listát, azon hány név szerepel - kétszer is ugyanazt a választ adta: "Ennyi a válaszom, egy kiszivárogtatásnak a nyilvánosságra hozatala volt, még egyszer elismételem a választ, köszönöm szépen" - mondta Mikola. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közleményben reagált a vizsgálatra, amelyben azt írja: a hatalom indulatos hajtóvadászatot folytat Mikola István ellen.

Az APEH-nél korábban az MTI-nek elmondták, hogy az adóhatóságtól csak nagyon szigorú feltételek mellett juthatnak ki személyes adatok, például nemzetbiztonsági ügyekben, illetve bírósági döntés alapján vagy az adótitok tulajdonosának kérésére. Lovas György, az APEH szóvivője közölte: az adatok megtekintésére a felhatalmazás mindig egyedi, és a személyes adatokat csak az adott személyre vonatkozó adóellenőrzést végző munkatárs érheti el. Miután az ellenőrzés folyamatos, minden adatlekérést naplóznak, vagyis azonosítható, hogy ki, milyen adatokhoz fért hozzá. "Ezért ha adatkiszivárgás lenne a hivatalból, azt mi valószínűleg előbb érzékelnénk, mint a közvélemény" - mondta kedden az APEH szóvivője.

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője kedden nyílt levélben fordult az egészségügyi miniszterhez és az egészségbiztosítási pénztár főigazgatójához, hogy folytassák le a megfelelő vizsgálatokat és adjanak választ arra a kérdésre, mikor, milyen adatokhoz, milyen felhatalmazással jutott hozzá Mikola István. Fodor tudomása szerint ezek a befizetésekről szóló információk szigorú adatkezelési szabályok alá esnek, ezért nehezen tudja elképzelni, hogy létezik olyan jogszerű eljárás, amellyel Mikola István ezekhez hozzáférhet. A liberális politikus levelében hangsúlyozta: a szakminisztertől azt várja, hogy megnevezze szakmai és politikai felelőseit annak a hibának, amelynek eredményeképp Mikola István a napokban is, "vélhetőleg illetéktelen módon vizslatja legszemélyesebb adatainkat".

Az elmúlt években egyetlen esetben fordult elő, hogy bankigazgató minimálbéren volt bejelentve - nyilatkozta a Népszavának a Magyar Bankárszövetség főtitkára. Ifj. Nyers Rezső szerint ez a személy Járai Zsigmond volt még 1995-ben, amikor a Magyar Hitel Bank vezérigazgatójaként vállalta ezt az alacsony illetményt részvényopcióért cserébe. Járai jelenleg a Magyar Nemzeti Bank elnöke, korábban az Orbán-kormány pénzügyminisztere volt.