Orbán felajánlja lemondását, ha veszít a Fidesz

Vágólapra másolva!
"Lényegében már összeomlott a költségvetés", a fizetős egészségügyi rendszer milliókat zárna ki az egészségügyből, a Fidesz 13 és 20 százalék közötti adókulccsal számol - egyebek mellett erről beszélt Orbán Viktor az ATV kedd esti műsorában. Orbán Semjén Zsolt és Mikola István vitatott kijelentéseit is értelmezte az interjúban. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje közölte azt is, ha pártja kudarcot vallana a választáson, felajánlja lemondását, ahogy 2002-ben is tette.
Vágólapra másolva!

A vallás személyes ügy, programunkban az szerepel, hogy a legszemélyesebb közügy - mondta Orbán Viktor kedden az ATV műsorában. Semjén Zsolt szerintem ezen az állásponton van - közölte a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a KDNP elnökének szavait értelmezve. A Fidesz országos listáján negyedik helyen szereplő Semjén, pártja országos nagygyűlésén Gyurcsány Ferenc azon kijelentésére, hogy a vallás magánügy, Mindszenty bíboros 1946-os szavait idézve reagált: ahol a vallás magánügy, ott korrupcióba, bűnbe, kegyetlenségbe fordul az élet. Hozzátette: Hitlerék is magánügynek tekintették a vallást.

"A vallás annyiból nem magánügy, hogy az emberek közösségben élik meg a hitüket. Ezért személyes" - mondta Orbán Viktor, aki szerint minden totalitárius rendszer azzal kezdte, hogy a hitet, ami személyes jellegű dolog, áttolta és beszorította a magánszférába.

Legfontosabb tét: az egészségügy

A nagyobbik ellenzéki párt vezetője szerint a mostani választás egyik legfontosabb tétje a magyar egészségügy jövője. "Meg kell akadályozni a kórházprivatizációt. Ha kormányra kerülünk, Mikola Istvánnak nem beszédek tartása lesz elsősorban a dolga, hanem az, hogy átszervezze a magyar egészségügyet, megvédje a magyar közvagyont, ne engedje, hogy ingatlan-spekulánsok elvigyék a kórházakat, és kíméletlen politikusok fizetőssé tegyék a magyar egészségügyet" - mondta. Szerinte a fizetős rendszer sokmillió embert zárna ki az egészségügyből.

A határon túli magyarokkal kapcsolatban közölte, nem Budapesten kell eldönteni, mi a jó nekik. A választójog esetleges megadásával kapcsolatban azt mondta, a határon túliak jelenleg ezt nem akarják. Arra a kérdésre, hogy Mikola István miért beszélt a választójog megadásáról számukra, Orbán Viktor megjegyezte, ő ezt biztos így gondolja. "Ez egy szabad párt, itt mindenki azt mondhatja, amit gondol" - tette hozzá.

Mikola másik kijelentése kapcsán - amelynek lényege, hogy a mindenkori hatalomnak korlátoznia kellene az egyén korlátlan szabadságvágyát - Orbán azt mondta, az állam mindenhol korlátokat állít fel annak érdekében, hogy megvédje az emberek jogait és biztonságát.

A költségvetés lényegében már összeomlott

A Fidesz elnöke megerősítette, hogy kormányra kerülésük esetén 500 milliárd forintos munkahelyteremtési alapot hoznak létre, amely az egyik fontos eleme lenne az Új Széchenyi tervnek. A félmillió munkahely létrehozásához, a Fidesz elnöke szerint a társadalombiztosítási járulékok csökkentése a legfontosabb lépés. Orbán adócsökkentésről is beszélt: egy 13 százalékos alsó és egy 20 százalékos felső kulcs "lebeg a szemünk előtt, de ezt majd meglátjuk" - mondta. Közölte, a teljes magyar adófilozófia alapját szeretnék megváltoztatni, családi adózásra szeretnének váltani.

A költségvetésről is beszélt a Fidesz miniszterelnök-jelöltje: "Mi úgy számolunk, hogy a költségvetés lényegében már összeomlott, a hiány, a választások utáni időszakban mintegy 8-10 százalékot mutat majd. Ebben most már konszenzus van a nemzetközi elemzők között. A büdzsé hiánya ráadásul párosul a folyó fizetési mérleg hiányával". Szerinte nem korrekt, hogy a kormány nem teszi közzé az első negyedév adatait, csak a választások után. Mivel a kormány adatait nem tudják elfogadni, a Fideszben dolgoznak a "valóságos költségvetési hiány", a "valóságos fizetési mérleghiány" kiszámolásán.

A munka vonzza, nem a hatalom

Orbán Viktor azt mondta, a polgári oldalon a hatalom, a kormányzati pozíció önmagában teljesen érdektelen, nem vonzó. "Bennünket a munka vonz. A hatalom, a kormányzás, meg a lehetőségek arra valók, hogy valamilyen, a hatalomnál fontosabb és értékesebb célt szolgáljunk vele" - tette hozzá. Mint mondta, azért dolgoznak, hogy ebben az országban végre a magyar ember legyen a legfontosabb.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt közölte, ha a választópolgároktól lehetőséget kapnak erre, akkor azzal dolgoznak, "ha ennyi lehetőséget nem adnak, hanem képviselői megbízást adnak, akkor képviselőként fogjuk ezt a munkát elvégezni". Orbán Viktor szerint egy esetleges kudarc az ő felelőssége lesz, és "ilyenkor az ember mindig felajánlja a lemondását, így volt 2002-ben is".