MSZP-SZDSZ-többségre számít a Medián

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ és az MDF szereplése dönti el, hogy ki alakíthat kormányt - derül ki a Medián legfirssebb, a választásokat megelőző, utolsó közvélemény-kutatásából, amelyet a HVG csütörtökön közöl. A Medián szerint a Fidesz több szavazatot szerez majd, mint a szocialisták, de a liberális képviselőkkel együtt mégis az MSZP tud kormányt alakítani.
Vágólapra másolva!

A Medián a választások előtti utolsó, a csütörtöki HVG-ben megjelenő kutatása szerint a nagy pártok egyenlő támogatottsággal rendelkeznek, a választást az SZDSZ és az MDF szereplése dönti majd el.

A Fidesz-KDNP közös listája és az MSZP is 44-44 százalékra számíthat - derül ki a közvélemény-kutatásból. A Medián úgy véli, a kis pártok szereplése nagyban befolyásolja, hogy ki alakíthat majd kormányt. Becslése szerint a két nagy párton kívül, a parlamenti küszöb átugrásában leginkább az SZDSZ bízhat, számára 5 százalékot jeleznek előre, míg az MDF 3, a MIÉP-Jobbik 2 százalékon áll.

Miközben a kampányban mindenki mozgósítani akar, március eleje óta, gyakorlatilag nem változott - tehát két héttel a választás első fordulója előtt is csak 59 százalék - azok aránya, akik állításuk szerint biztosan elmennek szavazni.

Az MSZP és a Fidesz küzdelme jelenleg minden szempontból teljes patthelyzetet mutat. A két héttel ezelőtti állapothoz képest, a jobboldali pártszövetség szerzett újabb szavazatokat, így ma mindkét pártnak ugyanannyi támogatója van - a teljes népesség 35-35 százaléka. Viszont az MSZP-szavazók részvételi aktivitása utolérte a fideszesekét, így a választani tudó, biztos szavazók körében ugyancsak megegyezik a két nagy párt támogatottsága. Sőt, a még meggyőzhető szavazók körében is nagyjából azonos tartaléka lehet a két pártnak.

A Medián megbecsülte a várható mandátumelosztást is. Eszerint a Fidesznek jutna be több képviselő-jelöltje, 189, a szocialistáknak csak 179, de a szabad demokraták 18 mandátumával a jelenlegi koalíció folytathatná a kormányzást.