Elnézőek Mikolával a fideszes fiatalok

Vágólapra másolva!
Zenei ízlését tekintve haladhatna a korral, de ezt leszámítva semmi kivetnivalót nem találnak Mikola István utóbbi időben elhangzott kijelentéseiben az [origo] által megkérdezett fideszes fiatalok, akik részt vettek a politikus miskolci fórumán. A fiatalok közül ugyanakkor kevesen jöttek el az egyetemen tartott előadásra és fórumra, a szervezők szerint részben azért, mert az eseményt hirdető plakátjaikat leszedték.
Vágólapra másolva!

"Zenei téren jobban figyelembe vehetné a fiatalokat, haladhatna a korral, de egyébként nincs vele semmi gond" - mondta az [origo]-nak egy fiatalember, aki részt vett azon a kedd délután tartott miskolci egyetemi fórumon, melynek meghívott vendége Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje volt. A fiatalember Mikola korábbi kijelentésére utalt ezzel, melyben roszallóan nyilatkozott a technozenéről, amire a fiatalok az Andrássy úton vonulnak.

"A KDNP-ből indult, mégis mit várnak tőle, milyen elveket kellene képviselnie?" - vetette fel egy másik fiatal. Az egyetemi előadóterem előtt beszélgető fiatalok először választanak április 9-én, és azt mondták, biztosak benne, hogy a Fideszre fognak voksolni.

Rajtuk kívül szinte csak olyan egyetemisták képviselték a fórumon a fiatal generációt, akik tanulmányaik miatt tartották fontosnak, hogy eljöjjenek: politológia szakos hallgatók és orvosi pályára készülő fiatalok. Utóbbiakat az egészségügyre vonatkozó fideszes tervek érdekelték. A szervezők szerint részben azért jött el kevés fiatal, mert az egyetem falairól gyorsan eltűntek az esemény plakátjai. Másrészt a fórum témája - az egészségügy helyzete - általában jobban érdekli az idősebb korosztályokat. Az egyetemi előadóban valóban az idősebb, nyugdíjas korosztály tagjai voltak többségben.

Mikola István rövid beszéddel nyitotta meg a fórumot, majd kérdésekre válaszolt, amelyeket a padokon elhelyezett papírokon lehetett eljuttatni a moderátorhoz. A politikus történetei közül néhány már ismerősen csengett azoknak, akik korábbi nyilvános beszegetéseit figyelemmel kísérték. "Eljutottunk oda, hogy már nincs egy rendes elmebeteg" - idézte ismét Mikola István egy ideggyógyász ismerősét, aki arra panaszkodott neki, hogy rengeteg új betegséget kell kezelnie, például a pánikbetegséget és különböző magatartászavarokat.

A politikus szerint négy erőforrása van az egészséges embernek, ezek az együvé tartozás, a társadalmi szolidaritás, a család és a hit. Elmesélte, hogy sokáig élt lakótelepen, amit nagyon szeretett, mert amikor este hazaért, a lakásban jó meleg volt, nem kellett törődnie például a kert gondozásával, a teljes szabadidejét a családjára szánhatta. Mikola szerint azonban a lakótelepeken élők ugyanúgy nem foglalkoznak egymással, mint a városlakók többsége. Nem kérdezik meg a három napja köhögő szomszédtól, hogy hozhatnak-e neki valamit a gyógyszertárból - mondta a társadalmi szolidaritás hiányára utalva.

Az oktatásra térve elmondta, hogy szükségesnek tartaná az egészségtanóra ismételt bevezetését, valamint fontos lenne a mindennapi testnevelés is. Az étkezési szokások kapcsán az ősi magyar konyha mellett állt ki, szerinte ugyanis szakemberek vizsgálata is bizonyítja, hogy az ősi magyar konyha egészséges. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezzel nem azt akarja mondani, hogy naponta háromszor kell szalonnát enni.

A hallgatóságból érkező kérdésekre a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje elmondta, hogy kormányra kerülésük esetén újabb mentőállomások építését tervezik, a kistérségekben pedig olyan ellátó központokat hoznának létre, ahol mentők és tűzoltók együtt állnának készenlétben. "Olyan pedig nem lesz, hogy a gyógyszer mellékhatásairól kérdezze meg benzinkutasát" - mondta arra a felvetésre, hogy a gyógyszereket ne csak a patikákban, hanem például benzinkutaknál is be lehessen szerezni.

"Legszívesebben néha már csak füttyentenék egyet a válasz helyett, de felülvizsgáljuk a szerződést" - jelentette ki a privatizált kiskunhalasi kórház kapcsán érkezett hallgatói kérdésre.

A Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje többször is utalt az utóbbi időben őt ért támadásokra, szerinte a politikusok és a sajtó azért kötöttek bele mondataiba, mert nem tetszik nekik, hogy meg akarja akadályozni az egészségügy privatizálását. "Most is itt ülnek" - mondta feltehetőleg a sajtó képviselőire. Szerinte a Nemzetbiztonsági Hivatal is hátráltatja munkáját, tudomása szerint a hétfői, Tamásiban tartott fórumára sokan azért nem mertek bejönni, mert a hivatal egyik munkatársa figyelte őket egy autóból.

Tiefenthaler Eszter

Fotó: Fábián Évi