A rendőröket akarta tesztelni a fenyegetőző kamasz

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság azt a fiút, aki a szolnoki vasúti pályaudvar felrobbantásával fenyegetőzött az al-Kaida hálózat nevében. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott célja nem a levelében követelt pénz megszerzése volt, hanem a magyar rendőrséget akarta próbára tenni.
Vágólapra másolva!

Három évre felfüggesztett egyéves szabadságvesztésre ítélte terrorcselekménnyel fenyegetésért a Fővárosi Bíróság azt a fiút, aki a szolnoki vasútállomás és több budapesti helyszín felrobbantásával fenyegetőzött az al-Kaida nevében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság címére eljuttatott, tört magyarsággal írt levélben azt követelte V. Dávid, hogy 368 millió forintot helyezzenek el a rendőrök bőröndökbe csomagolva a szolnoki pályaudvar férfivécéjében, majd tíz másodpercen belül hagyják el a helyszínt. A rendőrök látszólag teljesítették a követelést. Amikor a fiú előbújt a rejtekhelyéről, csupán papírt talált az aktatáskákban, a rendőrök pedig elfogták, mikor megpróbálta elhagyni a helyszínt.

V. Dávid ügyvédje szerint a bűncselekmény elkövetésekor még fiatalkorú V. Dávid "a kor áldozata", mivel tettéhez a médiából: akciófilmekből és hírműsorokból merítette az ötletet. A fiú 2004 tavaszán, egy hónappal a madridi terrortámadás után először újságból kivágott betűkből próbálta összeállítani a fenyegető levelet. Később mégis a számítógépén írta meg, a dokumentumot nyomban kitörölte, a papírlapot pedig kesztyűs kézzel helyezte a borítékba, hogy ne hagyjon ujjlenyomatokat.

A védőügyvéd arról is beszámolt, hogy a fiú korábban még iskolai szabályszegést sem követett el soha, a pszichológus szakértő szerint pedig személyisége éretlen, és önértékelési zavarokkal küzd. "A vádlott mindezt csupán játéknak, próbatételnek gondolta" - érvelt az ügyvéd. A tárgyaláson kiderült: a fiú nem tervezte el, mihez kezdene a 368 millió forinttal, sokkal inkább arra volt kíváncsi, hogyan reagál a magyar rendőrség egy ilyen fenyegetésre.

"Valóban megbántam tettemet. Majdnem két év eltelt, azóta teljesen másképp látom ezt a dolgot. Szégyenlem és nagyon bánom" - mondta V. Dávid az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán. A vádlott korábban részletes beismerő vallomást tett.

A próbaidő alatt a fiú pártfogói felügyelet alatt fog állni. A büntetőeljárás több mint egymillió forintos költségét jórészt az állam állja, a vádlott családjának csak az összeg töredékét kell kifizetnie. Az ítélet még nem jogerős, a fiúnak és ügyvédjének három nap gondolkodási ideje van arra, hogy eldöntse: fellebbeznek-e.

Janecskó Kata