A budai panoráma védőinek adott igazat a bíróság

Vágólapra másolva!
Új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróság a rózsadombi volt SZOT-szálló ügyében a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt. Egyúttal kimondták azt is, hogy a városkép védelmében fellépő alapítványnak joga volt pert indítani.
Vágólapra másolva!

A Budapest Világörökségéért Alapítvány a városkép megóvása érdekében támadta meg a hivatalnál a 10 milliárdos nagyságrendű beruházás építési engedélyét, ám a hivatal tavalyi határozata szerint a közhasznú civil szervezetnek erre nem volt jogosultsága.

Az alapítvány ezután fordult a Fővárosi Bírósághoz, amely szerdai ítéletében megsemmisítette a hivatal határozatát, és új eljárásra utasította a közigazgatási hivatalt, amely így köteles az építési ügy érdemi elbírálására.

Tavaly ősz óta áll a volt SZOT-szálló átépítése, mert azt a per jogerős lezárásáig felfüggesztették. A beruházó a Rózsadombon található egykori szállóban luxuslakásokat alakítana ki.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány szerint viszont azzal, hogy átalakítják és további két emeletet ráépítenek az épületre, annyira elcsúfítják a főváros budai oldalának látképét, hogy akár le is kerülhet Budapest a világörökségi védettséget élvező városok listájáról. Az épületet a Margit hídról, a Jászai Mari térről és az Újpesti rakpartról is jól látni.

A beruházó cég szerint viszont az épület átépítésének ügye nem környezetvédelmi, hanem építésügyi hatósági eljárási ügy. "A fővárosiak a budai panorámába jól illeszkedőnek tartják a tervezett épületet, amelynek építését a szükséges szakhatósági - környezetvédelmi és műemlékvédelmi - engedélyek birtokában, a szabályokat betartva kezdte meg a Pro-Hill Kft. - közölték a cég hétfői közleményében. A beruházó cég képviselői biztosak benne, hogy az újbóli elbírálás során a közigazgatási hivatal megerősíti az elsőfokú építési engedélyt és az átépítés hamarosan folytatódik.