Vágólapra másolva!
Szeghalom került a kampány középpontjába egy napra. Vasárnap, igaz, kutyafuttában és hét óra eltéréssel, de ott járt Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is. "Hirtelen milyen fontosak lettünk mindenkinek" - foglalta össze több szeghalmi véleményét is egy presszóban ücsörgő férfi. Orbánra Balázs Fecóval csábították a népet. Gyurcsány pedig azzal váltott ki derültséget a közönség soraiban, hogy a kétéves Lacikához beszélt.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is Szeghalmon kampányolt vasárnap. Az első forduló előtt csak itt került sor arra, hogy a két miniszterelnök-jelölt ugyanazon a napon ugyanazt a települést kereste fel. Az ilyen fellépéseknek nagy jelentősége lehet: legutóbb négy éve, a két forduló között mondott beszédet a kisvárosban Orbán Viktor, akkor sikerült a Fidesznek fordítania az eredményen: a második fordulóban Vígh Ilona nyert, pedig az első körben még MSZP-s riválisa vezetett.

A nagy emberek jelenléte nem kavarta fel a kisvárost: bár mindenki tudott a két pártvezér látogatásáról, a legtöbben nem mutattak érdeklődést egyik rendezvény iránt sem. A fiatalok többségét nem érdekelték a politikusok. Egy huszonéves punk a Fidesz helyi irodája előtt azt mondta, hogy elege van a "kommunista kampányból". "Én csak annyit tudok, hogy jönnek mind a ketten, meg hogy az Orbán alacsonyabb, mint a Gyurcsány. Engem az érdekel, hogy legyen munkám, aztán passz" - foglalta össze véleményét a politikusokról egy autójának támaszkodó szeghalmi fiatal.

"Most hirtelen milyen fontosak lettünk megint mindenkinek" - mondta egy presszóban üldögélő idősebb férfi. Mások is hasonlóan vélekedtek. "Hagyjanak minket békén" - szólította fel a politikusokat egy középkorú férfi. Volt, aki viszont élt a lehetőséggel, hogy két ismert embert is élőben láthat: "Én voltam a Ferinél, de este a Viktort is megnézem" - lelkendezett egy nyugdíjas nő, amikor távozott Gyurcsány Ferenc rendezvényéről.

Bár mindkét oldal készült vezetője fogadására, Szeghalmon ez nem látszott különösebben: a város nagy részét a helyi SZDSZ-es jelölt, Farkas József plakátjai borították. Azért a Fidesz nem csak Orbán Viktor, de Gyurcsány Ferenc fogadására is készült. Egy fideszes aktivista azzal büszkélkedett, hogy szombat este teleplakátolták a sportcsarnok környékét, ahol Gyurcsány Ferenc lépett fel. "Még arra is készültünk, hogy a szocik leszedik, ezért egész este ugrásra készen vártunk" - mondta.

Fotó: Fábián Évi
Orbán és az óriáskivetítő

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is kutyafuttában érkezett és sietve távozott Szeghalomról: mindketten több településre is ellátogattak vasárnap, Szeghalom csak az egyik állomása volt aznapi turnéjuknak. Gyurcsány Békés és Hajdú-Bihar, Orbán Csongrád és Békés megyében járt. Talán a nagy sietségnek is köszönhető, hogy mindketten előre begyakorolt szöveget adtak elő, a szeghalmi beszédeikben elmondottak nagy részét már máshol is lehetett hallani, nagy bejelentést egyikük sem tartogatott a Békés megyei kisváros lakóinak.

Gyurcsány helyett Lacika volt a sztár

Gyurcsány Ferenc a helyi sportcsarnokban lépett fel, 800-1000 ember előtt. A miniszterelnök mintegy 40 perces beszédére dobkoncerttel melegíthetett a közönség. Gyurcsány viccelődve kezdte beszédét: mivel pár perccel 12 óra után lépett a színpadra, azt mondta, egy választást már nyert, mert a közönség rá kíváncsi, és nem maradt otthon ebédelni. Ezt követően az MSZP programját ismertette, és beszélt a kormány eddigi eredményeiről, terveiről. A legfontosabbnak a közlekedés fejlesztését és a szakképzést nevezte.

Fellépésén a legnagyobb feltűnést Lacika keltette, egy kétéves kisgyerek, aki az első sorban játszott, és elejtette a lufiját. Ekkor Gyurcsány leszaladt hozzá, hogy visszaadja a játékot. Később pedig többször Lacikához beszélt a színpadról, még le is guggolt, hogy jobban lássa. A kormányfő a családtámogatási rendszerrel kapcsolatos szocialista elképzeléseket magyarázta el a kisgyereknek.

Gyurcsányt popsztárhoz hasonlóan ünnepelték fellépése végén: többen autogramot kértek tőle. Amikor pedig a sportcsarnokból kilépett, hogy autójához menjen, az emberek megtapsolták. Gyurcsány mosolyogva integetett, majd hét autóból álló konvoja nagy sebességgel elhúzott.

Orbánnak nem maradt ideje pogácsázni

Orbán Viktor több mint hét órával később ért a városba. Este fél nyolc körül érkezett, Szeghalom másik végébe, ahol a Fidesz kampánykamionját alakították színpaddá, és a főtérre várták az embereket. A Fidesz vezére előtt Balázs Fecó lépett fel, és a Homok a szélben dalnak meg is lett a hatása: kezdetben úgy tűnt, kínosan kevesen hallgatják majd Orbánt, de aztán mire Balázs Fecó belelendült nótáiba, a téren egyre többen gyülekeztek, így az ellenzéki vezér mintegy 1500 embernek mondhatott beszédet.

Orbán fáradt lehetett, legalábbis erre utalt, hogy amikor kiszállt a színpad mögött kisbuszából, fejkörzésekkel és rövid tornával frissítette fel magát, mielőtt a színpadra lépett. Orbán sem tett bejelentést Szeghalmon, egy sablonbeszédet adott elő, amelynek hangsúlyos elemei a munkanélküliség, a luxusprofit letörése, a nemzet fontossága és a baloldal ügyetlenkedései voltak. Miután Orbán is beszélt mintegy 40 percet, olyan gyorsan távozott, ahogy érkezett: lesétált a kamionról, majd beszállt a kisbuszba, és elviharzott két kísérő autójával együtt. Így nem kóstolhatta meg Vígh Ilona helyi fideszes jelölt krumplis-szezámmagos pogácsáját sem, amivel a képviselő várta.

Komáromi Gergely