Újabb iratokat vizsgálnak az Orbán-vagyonnyilatkozat ügyében

Vágólapra másolva!
A mentelmi bizottság elnöke pénteken 10 órára hívta össze a testület ülését az Orbán Viktorral szemben elrendelt vagyonnyilatkozati eljárás ügyében. A Fidesz szerint a szocialisták a parlamentáris demokrácia intézményeit használják fel "a politikai riválisaik elleni törvénysértő lejárató kampányukhoz".
Vágólapra másolva!

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke szerint azért hívta össze az ülést, mert az elnöki kompetenciát meghaladó iratok tanulmányozása vált szükségessé. Mint mondta, a XII. kerületi jegyző megküldte az Orbán Viktor Cinege úti ingatlanának építési engedélyével és terveivel kapcsolatos teljes dokumentációt, amelyből első rátekintésre az ingatlanberuházás értéke "mindenféleképpen nagyobbnak tűnik", mint eddig gondolták. Hozzátette: az igazságügyi szakértői intézet azonban csak abban az esetben készíti el az értékbecslést, ha a helyszíni szemle feltételei biztosítottak.

"A jegyző által rendelkezésre bocsátott dokumentáció tartalmának a megítélése, valamint az esetleges értékbecslés feltételeinek biztosítása már meghaladja az elnöki kompetenciát" - hangsúlyozta Géczi József Alajos.

A mentelmi bizottság elnöke elmondta: az ülésre a házszabály értelmében meghívják Orbán Viktort is. Hozzáfűzte: reméli, hogy az érintett képviselő az ülésen magyarázatot ad majd az építési beruházás menetére és értékére.

Répássy Róbert (Fidesz) közleményében azt írta: a parlamenti választás előtt alig több mint egy héttel "ismét görcsös, kapkodó igyekezetet" tapasztalnak az MSZP részéről politikai ellenfele besározására, alaptalan rágalmazására. "Még szomorúbb, hogy ezt a jogi normák figyelmen kívül hagyásával, a házszabály és a vonatkozó törvények súlyos megsértésével teszik" - tette hozzá. A Fidesz szerint Géczi József Alajos a kampányfinisre időzített fellépése során többszörösen túllépi hatáskörét.

"Ismét bebizonyosodott, hogy kettős mércét alkalmaz, hiszen a közelmúltban egy megalapozott indítvány nyomán jogi kötelezettsége lett volna elrendelni a Gyurcsány Ferenc elleni vagyonnyilatkozati eljárást, ám azt nem tette meg" - áll a közleményben.

Az ellenzéki párt felszólította a szocialistákat: "Hagyjanak fel azzal, hogy a parlamentáris demokrácia intézményeit használják fel a politikai riválisaik elleni törvénysértő lejárató kampányukhoz!"