A pszichológus nem érti Mikola körmösét

Vágólapra másolva!
Az [origo] által megkérdezett szakember szerint helytelen lenne félvállról venni a gyerekek körében egyre gyakrabban jelentkező írásproblémákat és magatartászavarokat. A tünetek ugyanis gyakran azt jelzik, hogy a gyereknek családi problémái vannak. A szakértőt az után kérdeztük meg, hogy Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje arról beszélt, hogy az írásproblémákkal küzdő gyereket nem szükséges pszichológushoz vinni, neki például gyerekkorában elég volt egy körmös, és rögtön szépen írt.
Vágólapra másolva!

"Családi problémát is jelezhet a gyereknél jelentkező írás- és magatartászavar" - mondta az [origo] kérdésére Benda Viktória gyerekpszichológus. Ezért mindig vizsgálni kell, hogy mi áll a tünetek hátterében, ezeket a vizsgálatokat pedig pszichológusok végzik el. A vizsgálat eredményétől függ, hogy a szakemberek mit javasolnak a szülőknek: írassák-e be a gyereküket logopédiára, vagy járassák esetleg egy darabig pszichológushoz.

Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje szerint ugyanakkor indokolatlan ilyen komolyan kezelni az írás- és magatartászavart. "Ha én csúnyán írtam annak idején az iskolában, kaptam egy körmöst, aztán egy óra múlva szépen írtam. Most elviszik pszichiáterhez. Tehát itt elképesztő helyzet van" - mondta február 23-án Szegeden, egy nyilvános beszélgetésen.

Mikola nem csak az írászavarról, hanem a magatartásproblémák két fajtájáról, a hiperaktivitásról (amikor a gyerek túl aktív, figyelmét alig lehet lekötni) és ennek az ellentettjéről, a hipoaktivitásról is beszélt. A hiperaktív gyereket egyszerűen "túl okosnak", a hipoaktívat pedig "lustának" nevezte. Mikola István szerint helytelen az a gyakorlat, hogy ezeket a gyereket pszichológushoz, majd pszichiáterhez viszik, szavaiból az derül ki, problémának tartja, hogy utóbbi gyakran gyógyszeres kezelést ír elő.

Szerettük volna megkérdezni a témával kapcsolatban a Fidesz oktatási ügyekkel foglalkozó politikusát, Sió Lászlót, ő azonban azt mondta, hogy csak akkor nyilatkozik, ha erre a párt sajtóosztálya felkéri. A Fidesz sajtóosztályának munkatársa azonban megkeresésünkre azt mondta, hogy nem kívánnak nyilatkozni a témáról.

"A hiperaktív gyerek figyelmét nehéz lekötni, óra alatt beszélget, hintázik a széken, és általában jellemző rá az is, hogy gyorsan gondolkodik" - mondta az [origo]-nak Benda Viktória gyerekpszichológus. A pedagógus úgy tudja kezelni ezeket a gyerekeket, ha több feladatot ad nekik, például gyakrabban hívja ki őket a táblához. "Ugyanakkor vannak olyan gyerekek is, akiknél családi problémák állnak a magatartászavar hátterében, ebben az esetben szükséges lehet féléves terápiára járniuk pszichológushoz" - mondta Benda Viktória. A hipoaktivitás ritkábban fordul elő, de erre a magatartászavarra is igaz, hogy a zárkózottság, passzivitás hátterében családi probléma állhat.

A diszgráfiás, azaz írászavarral küzdő gyerekekkel elsősorban logopédusok és fejlesztő pedagógusok foglalkoznak, pszichológusra általában azért van szükség, hogy szakvéleményt állítson ki arról, hogy a gyerek kapjon-e esetleg felmentést az írásos feladatok alól. A diszgráfiás gyerekeknek a hallott hangok leírása megy nehezen, ezért foglalkozik velük is logopédus, azaz beszédjavító. A tünetek már iskoláskor előtt jelentkeznek a gyerekeknél, összetévesztik például a jobb és bal oldalt. Iskolában pedig nagy nehézséget jelent nekik a betűk, szavak helyes leírása. Az ő esetükben viszont azért fontos a szakember segítsége, mert rendszeres foglalkozással javulás érhető el. "Ez komolyabb probléma annál, mint hogy valaki csúnyán ír" - mondta a pszichológus.

Nem ért egyet Mikola István kijelentéseivel Horn Gábor, az SZDSZ oktatási műhelyének vezetője sem. "Amikor Mikola István azt mondja, hogy körmössel kell büntetni a diszgráfiás gyereket, akkor a tanulók legkevesebb 8-10 százalékát akarja speciális oktatás helyett törvénysértő testi fenyítéssel büntetni" - áll a közleményében.

Mikola István erre úgy reagált, hogy az ellenoldal részéről az egészségügyben tervezett privatizáció miatt érik támadások. Mikola a Hír TV-ben kijelentette, nem lepték meg, hogy megindultak ellene a támadások, mivel az ország utolsó, még nem privatizált piacát védi, ahol "1500 milliárd dübörög az egészségbiztosítási kasszában".

Tiefenthaler Eszter