Kétszer is vitázik Gyurcsány és Orbán

Vágólapra másolva!
Kétszer is vitázhat Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor: április 5-én este 7 órától lesz egy külön vita, amelyen csak ők vesznek részt, egy nappal később pedig a másik két parlamenti párt kormányfőjelöltjének részvételével tartanak hasonló párbajt.
Vágólapra másolva!

Hetek óta tartó huzavona után hétfőn, alig háromnegyed óra alatt megállapodott a négy parlamenti párt képviselője abban, hogy mégiscsak két nagyobb vita lesz, és mégiscsak külön is vitázik Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor. A négy parlamenti párt képviselője, Gál J. Zoltán (MSZP), Deutsch-Für Tamás (Fidesz), Horn Gábor (SZDSZ) és Hock Zoltán (MDF) együtt állt ki a sajtó elé, hogy közöljék: "a volt és a jelenlegi miniszterelnök" április 5-én este 7-től, április 6-án pedig szintén 19 órától az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF miniszterelnök-jelöltje vitázik.

Gál J. Zoltán elmondta: a vitákat tévéstúdióban, közönség nélkül, 90 percesre tervezik, a jelöltek pulpitus mögött állva vitatkoznak egymással. Technikai segédeszközöket nem használnak, és bár korábban az MSZP javasolta, szakértők sem lesznek ott a stúdióban. A pártok felkérik az országos televíziókat, hogy élőben közvetítsék a vitákat. Nyitott kérdés még, hogy ki legyen a moderátor, s az is elképzelhető: a két vitának két különböző moderátora lesz. Erről és más részletekről folytatják az egyeztetéseket.

Az MDF korábban ragaszkodott ahhoz, hogy Dávid Ibolya minden miniszterelnök-jelölti vitán ott legyen, most azonban 6-át tekintik a valódi miniszterelnök-jelölti vitának, 5-ét pedig a volt és a jelenlegi miniszterelnök vitájának - erről Hock Zoltán, a párt alelnöke beszélt. Hozzátette: elfogadható kompromisszum született. Hasonlóan vélekedett Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke is. Igaz, a szabad demokraták eleve csak a négypárti vitában akartak részt venni.

Nagy Szilvia