Kórházmentő programot hirdetett Mikola

Vágólapra másolva!
Kórházmentő programot hirdetett vasárnap Mikola István. A Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje szerint ezzel nem lehet a kormányváltásig várni. A programban négy új kórház építése, és több tucat intézmény felújítása szerepel, illetve megakadályoznák az egészségügyi privatizációt. A Fidesz-kormány volt egészségügyi minisztere szerint a mostani kormányzat több kórház bezárását tervezgeti.
Vágólapra másolva!

Már most kórházmentő programot hirdet a Fidesz, mert nem várhat a kormányváltásig - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Mikola István, a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje. A volt egészségügyi miniszter szerint a most meghirdetett program célja, hogy megakadályozzák a kórházak eladását, valamint a fizetős egészségügy bevezetését Magyarországon. "Nem engedjük kiárusítani az egészségügyi közvagyont" - mondta.

A Fidesz programja emellett tartalmazza, hogy négy új kórházat építenének, és 67 kórházban megkezdődnének a felújítások a következő kormányzati ciklusban. A négy új kórház közül egy Budapesten épülne, ez speciális profillal működne, kettőt vidéken létesítenének - vegyes profilú, nagy kórházakat -, továbbá egy vidéki szakkórházat is építenének - közölte. Mikola István szerint a program költsége nem haladja meg a bankkonszolidációra Magyarországon elköltött pénzek összegét.

Középpontban az emberi élet

A miniszterelnökhelyettes-jelölt közölte azt is, hogy a napokban felkeresi a Magyar Orvosi Kamarát, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetét, a betegeket képviselő egyesületeket, gyógyszerészeket, hogy "közösen határozzuk meg azokat a lépéseket, amiket most a kampány közepén meg kell tennünk". "Az a célom, hogy e szervezetekkel még a választás előtt kössünk egy társadalmi szerződést (...)" - mondta.

A politikus felszólította a kormányt: hagyják abba a kórházprivatizáció előkészületét, állítsák le a fizetős egészségügy bevezetésének előmunkálatait. Szerinte a politika legfontosabb feladata, hogy segítse az embereket, a családokat. Az állam és kormányzat emberi alkotás, az állam van az emberért és nem az ember az államért - közölte.

Mint mondta, a tavaszi kormányváltás után új politika lesz Magyarországon, "az új politika középpontjában az emberi életnek kell állnia". A politikus szerint az állam feladata az egészségvédelem, az állam nem vonulhat ki az egészségügyből. Konkrét intézmények megnevezése nélkül közölte azt is, hogy léteznek kormányzati tervek bizonyos kórházak bezárására.

Jeanne d'Arc

Mikola bejelentésére válaszolva Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa, népegészségügyi kormánymegbízott közölte, "Nincs mitől és kitől megmenteni a magyar kórházakat". A volt egészségügyi miniszter szerint a Fidesz politikusa "amolyan XXI. századi Jeanne d'Arc-módjára mártírként tünteti fel magát (...) kórházmentő szerepben." Kökény közölte, az állam "nem lehet mindenható" a kórházak életében, a korszerű egészségügy érdekében szükséges lehet magántőke bevonására is a hatékonyabb betegellátási rendszer kialakításához.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e kórházbezárás, Kökény Mihály megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy a jelenlegi kormánynak nincsen ilyen terve. Orbán Viktor miniszterelnökhelyettes-jelöltjét "rémálmok gyötrik", és ez a kijelentése csak arra jó, hogy "sokkolja a közvéleményt" - mondta.