Tovább árad a Tisza

Vágólapra másolva!
Tovább árad a Tisza Tivadartól lefelé; a folyó kisari töltésénél megrongálódott a rézsűburkolat, ezért nyolc kilométeres gátrészen - megelőzési céllal - harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Közben csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága az országban.
Vágólapra másolva!

A határon túli hegyekben olvadó hó hatására a Tisza vize Vásárosnaménynál 133, Tiszabercelnél pedig 109 centiméterrel nőtt az utóbbi 24 órában - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke szombaton.

A folyó tiszaberceli bal partján, illetve az oda torkolló Lónyay-főcsatorna jobb oldalán várhatóan még szombaton első fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség.

A Kraszna a romániai Domahidánál már tetőzött, az ágerdőmajori határszelvényben is tetőzést várható, lejjebb, Kocsordnál viszont, ahol még az előző árhullám miatt első fokú a készültség, tovább emelkedik a folyó vízszintje.

A Szamos és a Túr is tetőzött már a csengeri, illetve a garbolci határszelvényben, alsó részén viszont mindkettő árad, de a készültségi mértéket nemigen éri el.

A Nyíregyházához közeli Lónyay-főcsatorna vízszintje a belvíz miatt változatlanul magas, Kótajnál szombat délelőtt 673, Kemecsénél pedig 732 centiméteres volt a vízállás, ezért első fokú készültség keretében fokozottan figyelik a töltéseket.

Csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága

Az elmúlt napokban folyamatosan csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága az országban, jelenleg 219 ezer hektár áll víz alatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondása szerint az elmúlt napon nem volt szükség kitelepítésre. Eddig 42 településen 219 embernek kellett elhagynia otthonát a belvíz miatt.