Tüntetők várják a lengyel elnököt

Vágólapra másolva!
Egyenlőségért tüntető jogvédők várják a Magyarországra látogató lengyel elnököt péntek délelőtt a Sándor-palotánál. A civil szervezetek a Lengyelországban kialakult melegellenes légkör, a szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetése és a gyülekezési szabadság megsértése ellen akarnak tiltakozni Sólyom László és Lech Kaczynski találkozója előtt.
Vágólapra másolva!

Kedden nyolc civil szervezet kérte nyílt levélben Sólyom László köztársasági elnököt, hogy Lech Kaczynski lengyel elnökkel folytatott megbeszélésén tegye szóvá a lengyelországi melegeket érő jogsértéseket és emlékeztesse kollégáját felelősségére. A magyar jogvédők ugyanis aggasztónak tartják, hogy Lengyelországban a 2005-ös választások óta egyre nagyobb teret nyernek a szélsőséges, homofób megnyilatkozások. A nyílt levélben megfogalmazott felkéréshez csütörtökön az SZDSZ Új Generáció is csatlakozott.

A Sólyom László meghívására pénteken Magyarországra látogató lengyel elnök maga is többször tett diszkriminatív kijelentéseket a melegekkel kapcsolatban. Március elején a berlini Humboldt Egyetemen tartott előadásában például azt mondta, elfogadja ugyan, hogy van ilyen szexuális beállítottság, de számára elképzelhetetlen, hogy a homo- és heteroszexuálisok valaha is egyenjogúak legyenek - olvasható a Háttér Társaság a Melegekért honlapján.

Kaczynski tavaly májusban Varsó főpolgármestereként nem engedélyezte a feminista, leszbikus, meleg és transznemű szervezetek által szervezett egyenlőségi felvonulást, mert szerinte az "szexuálisan obszcén", és "sértené a többség vallásos érzelmeit". Ez a döntés a civil szervezetek szerint azt mutatja, hogy Lengyelországban nem érvényesül a gyülekezési szabadsághoz való jog.

Fodor Márk, az Amnesty International Magyarország igazgatója szerint a Lengyelországban kialakult légkörért Kaczynski is felelős. A lengyel hatóságok ugyanis nem ítélik el a melegellenes jelszavakat használó jobboldali tüntetéseket, nem lépnek fel a homofób kijelentések ellen. Ráadásul jelenleg Lengyelország az egyetlen EU-tagállam, ahol nincs biztosa az egyenlő jogoknak, így nem garantált a női egyenjogúság és a szexuális kisebbségek egyenjogúsága sem.

Fodor Márk az [origo]-nak azt mondta, szeretnék elérni, hogy Lengyelország lássa: Magyarország aggódik az ottani folyamatok miatt. Ezért fordultak nyílt levélben Sólyom László köztársasági elnökhöz, és ezért lesznek ott pénteken a Sándor-palota előtt is. A Köztársasági Elnöki Hivatal ugyanakkor nem kívánta kommentálni a civil szervezetek kezdeményezését.

Bár Sólyom László hivatalosan nem reagált a jogvédő szervezetek megkeresésére, tudni lehet, hogy korábban az Alkotmánybíróság elnökeként már foglalkozott a melegek jogaival. 1995-ben éppen ő volt az előadója annak az a AB-határozatnak, amely azt vizsgálta, hogy alkotmányellenes-e, ha a házasságot és az élettársi viszonyt férfi és nő kapcsolataként definiálják. Akkori döntésében az Alkotmánybíróság Sólyom vezetésével úgy döntött, hogy a házasság valóban csak különböző neműek között jöhet létre, az élettársi viszony ilyen jellegű korlátozása azonban alkotmányellenes helyzetet teremt, és sértheti a melegek jogait.

Visnovitz Péter