Újabb vihart kavart Mikola kijelentése

Vágólapra másolva!
Újabb politikai vitát váltott ki Mikola István, a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltjének egy kijelentése. Ezúttal azt mondta az ellenzéki politikus: "s igenis, a mindenkori irányításnak, menedzsmentnek, hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát." Gyurcsány Ferenc szerint Mikola ezzel a hetvenes, nyolcvanas éveket idézi. Korábban Mikola azt mondta, szavazati jogot kéne adni a határon túli magyaroknak, ezzel 20 évre "minden megoldódna".
Vágólapra másolva!

Mikola István kedden Pécsett azt mondta: "s igenis, a mindenkori irányításnak, menedzsmentnek, hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát. A közösség (...) a közjó és az igazságosság szellemében. Mit jelent a másik oldal? Az egyén parttalan szabadságvágynak a kibontakozását kell segíteni, nem kell a közösség, önmegvalósító, mai szingli életforma, az az igazi. Nem közösségek kellenek, hanem szinglikből összeálló hordák kellenek, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet a fiúk, a lányok nyakába fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy techno. Elgondoltam ezt a két képet, két világ. Döntenünk kell a két világ között. Az egyik oldalon az élet kultusza, az egyén, a közösség boldogulásának a segítése, a másik pedig az önpusztító, talán prolongált öngyilkosság-kép is aposztrofálható".

Gyurcsány Ferenc kormányfő internetes naplójában értetlenségének adott hangot Mikola István Pécsett tett kijelentéseivel kapcsolatban, amelyek véleménye szerint a hetvenes, nyolcvanas évek mondatai. "Orbán elnök úr helyettese Pécsett elég erősen fogalmazott. Bevallom, nem is értem, mit ért valaki azon, hogy a hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát. Kikelni a fiúk ellen, akik fülbevalót hordanak, kikelni a technozene ellen egy politikusnak ma, 2006-ban ... - nem látom ennek értelmét, okát, nem értem, hogy mire való ez" - írta a kormányfő blogjában csütörtökön.

"Ez lenne a szabad polgári Magyarország eszménye? Azt mondják nekünk a politikusok, hogy korlátozni kell a bennünk lévő szabadságvágyat?" - tette fel a kérdést. Gyurcsány Ferenc azt írta: "talán Hiller István mondta, hogy Orbán Viktor a szó, Mikola István a szándék. Nos, igen. Ha valaki arról beszél, hogy a hatalom érdekében szavazati jogot adna a határon túliaknak, majd ennek a hatalomnak a birtokában korlátozná az egyén szabadságvágyát, az már nem csak Mikola úrnak a személyes véleménye".

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke levélben kért választ a nagyobbik ellenzéki párt elnökétől arra, hogy egyetért-e Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje azon kijelentésével, miszerint a hatalomnak korlátoznia kell az egyén szabadságvágyát. A liberális párt elnöke Orbán Viktornak címzett levelében felidézte: a liberálisok az évek során megszokhatták, hogy a Fidesz képviselői rendszeresen támadják és sértegetik a másképp gondolkodókat, és példaként hozta Semjén Zsoltot, aki többek között a "halálkultúra" képviseletével vádolta meg a liberális értékek iránt fogékony polgárokat. Mint írta, Mikola István idézett kijelentései azonban még ezeken is túltesznek, ugyanis nem egyszerűen a liberálisokat támadta, hanem minden, a szabadság iránt elkötelezett polgárt.

Pusztai Erzsébet, az MDF szakpolitikusa közleményben fejtette ki: az MDF szerint senkit nem lehet megbélyegezni azért, mert egyedülálló. "A Fidesz miniszterelnök-helyettes jelöltje ezzel a kijelentésével több tízezer, nemegyszer szándékai ellenére egyedül élő nőt és férfit sértett meg!" - áll a közleményben. Felszólítjuk a Fideszt, hogy még a választások előtt tájékoztassa a választókat arról, hogy pontosan hogyan és miben szándékozik korlátozni az egyéni szabadságjogokat, s mely szabadságjogokat tart megszüntetendőnek - írta Pusztai Erzsébet, aki felháborítónak és a demokráciához méltatlannak nevezte Mikola István kijelentéseit.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményében azt írta: az emberek döntő többségének népszavazáson kinyilvánított véleményéhez hasonlóan Mikola István ellenzi a kórházprivatizációt. Az MSZP és az SZDSZ kórház-privatizációt akar, és fizetőssé akarja tenni az egészségügyet - jelentette ki. "Mikola István személye a garancia arra, hogy Magyarországon nem lesz fizetős az egészségügy, és nem adják el a kórházakat. A Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltjét az egészségügyi privatizációban és a gyógyítás fizetőssé tételében érdekelt politikai erők próbálják támadni és lejáratni" - fogalmazott a szóvivő.

Ezt megelőzően Mikola István egy kijelentése szintén vitát váltott ki. A Fidesz vasárnapi kongresszusán azt mondta: "Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna".