Vágólapra másolva!
Egyik nagy közvélemény-kutató cég sem készít exit pollt, vagyis a szavazófülkéből kilépők megkérdezésén alapuló felmérést az április 9-i országgyűlési választás napján. A voksolást megelőző napokban viszont több kutatást is végeznek.
Vágólapra másolva!

Nem készít exit poll - a szavazófülkéből kilépők megkérdezésén alapuló - felmérést egyik nagy közvélemény-kutató cég sem az április 9-i országgyűlési választás napján. A voksolást megelőző napokban viszont több kutatást is végeznek.

A választási törvény értelmében "a szavazást megelőző nyolcadik naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni". A kampány hajrájában tehát friss közvélemény-kutatási eredmények nem tehetők közzé.

A Medián vezetője, Hann Endre az MTI-nek elmondta: a választások előtti utolsó kutatásukat a HVG hetilap március 30-i számában teszik közzé. Hann szerint azért nem készítenek exit pollt, mert hatékonyabb módszernek tartják a közvetlenül a választást megelőző másfél napban végzett, személyes megkérdezésen alapuló kutatást.

Kolosi Tamás, a Tárki vezetője azt közölte: jövő pénteken hozzák nyilvánosságra utolsó prognózisukat. A felmérést most végzik egy reprezentatív, ezer fő személyes megkérdezésén alapuló mintán.

Závecz Tibor, a Szonda-Ipsos vezetője elmondta: a reprezentatív mintán alapuló adatfelvétel eredményét jövő pénteken hozzák nyilvánosságra. Közölte azt is: a választás előtti két-három napban, valamint a választás napján is végeznek majd reprezentatív felméréseket. Ez utóbbi során a megkérdezettek egy laptopon, billentyűk megnyomásával választhatják ki a számukra szimpatikus pártot. A Szonda-Ipsos az első, amely Magyarországon egy országgyűlési választáson alkalmazza ezt a módszert.

Manchin Róbert, a Magyar Gallup Intézet vezetője közölte: utolsó reprezentatív adatfelvételük a moratórium előtti szombat és hétfő között lesz; ennek eredményét a jövő csütörtökön vagy pénteken hozzák nyilvánosságra.