Csúcsminisztériumokat tervez a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az [origo] értesülései szerint ha a Fidesz kerül kormányra, hat vagy hét csúcsminisztériumot alakítana, a kancellária mellett - az egyik lehetséges forgatókönyv szerint. Navracsics Tibor a kancelláriaminiszteri poszt várományosa, Áder János rendészeti, Mikola István népegészségügyi, Pokorni Zoltán oktatási miniszter lenne. Varga Mihály pénzügy-, Matolcsy György gazdasági, Martonyi János pedig külügyminiszter lenne. Jakab Istán a mezőgazdasági tárca várományosa lehet.
Vágólapra másolva!

Csúcsminisztériumokat hozna létre a Fidesz, ha kormányra kerülne - értesült nem hivatalos forrásból az [origo]. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint hat vagy hét minisztérium és a kancellária hivatal működne, de emellett a Fideszen belül még több elképzelés is felmerül az utóbbi időben.

Az már biztosnak tűnik, hogy Matolcsy György lenne a gazdasági csúcsminiszter, ha a Fidesz kerülne kormányra. Orbán Viktor a Világgazdaságnak adott interjújában ezt már bejelentette. A Matolcsy György által irányított tárca az egyik legerősebb lenne, a gazdasági ügyek mellett többek között a közlekedéssel, informatikával is foglalkozna.

Értesüléseink szerint Áder Jánoshoz tartoznának a rendvédelmi szervek, a rendőrség, a honvédség is, de még az is elképzelhető, hogy az igazságügyi kérdéseket is ebbe a tárcába integrálnák. Mikola István miniszterelnökhelyettes-jelölt népegészségügyi miniszterként a szociális és egészségügyi területet felügyelné. Pokorni Zoltánhoz az oktatás mellett a kultúra és az ifjúsági kérdések tartoznának. Varga Mihály pedig a pénzügyminisztériumi poszt várományosa.

A külügyi tárcát, amely hangsúlyosan kezelné a határon túli magyarok ügyét, Martonyi János kapná, de Németh Zsolt neve is felmerült erre a posztra. A kancelláriaminiszter pedig Navracsics Tibor lehetne - tudta meg az [origo]. Elképzelhető az is, hogy a felsoroltakon kívül egy önálló mezőgazdasági tárcát is létrehoznának. Ezt Jakab István, a Magosz elnöke irányítaná.

Azokat a szakfeladatokat, amelyek nem kapnak külön mininisztériumot, például a közlekedés, ifjúságpolitika, főosztályi vagy államtitkári szinten irányítanák, a "csúcsminiszterek" felügyelete alatt. Az [origo] értesülését a Fidesznél hivatalosan nem erősítették meg.

Komáromi Gergely