Tíz párt állított országos listát

Vágólapra másolva!
A választáson jelöltet állító 21 párt közül 10 tudott országos listát állítani a kedden délután lezárult határidőig. Az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ valamennyi választókerületben indít egyéni jelöltet, a Magyar Vidék és Polgári Párt viszont 18 képviselő-jelölttel is meg tudta oldani az országos lista állítását.
Vágólapra másolva!

Tíz jelölő szervezetnek sikerült országos listát állítania az áprilisi országgyűlési választásokra - jelentette be Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője kedden. A délután 4-kor lezárult határidőig a négy parlamenti párton - MSZP, Fidesz, SZDSZ, MDF - kívül a MIÉP-Jobbik-Harmadik Út, a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Kereszténydemokratapárt-Keresztényszociális Centrum Összefogás, a Centrum Összefogás Magyarországért, a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint az MCF Roma Összefogás nevű szervezet tudott országos listát állítani. Ez utóbbi listáinak átvétele jelenleg is folyik - mondta el Rytkó Emília. Hozzátette: területi listát tudott még állítani a Független Kisgazda Párt, a Zöldek Pártja, a Független Kisgazda Nemzeti Egységpárt, a Munkáspárt 2006 és a Magyarok Egymásért Szövetsége.

Az országos lista azért fontos, mert azok a szavazatok, amelyeket a végül vesztesnek bizonyuló, egyéni képviselőjelöltekre adnak le, illetve a területi listákon nem érnek mandátumot, itt hasznosulnak, összesen 58 képviselőt juttatva a parlamentbe. Ha egy pártnak nincs országos listája, elvesznek a rá adott töredékszavazatok.

A parlamenti pártok közül az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz-KDNP valamennyi körzetben indít egyéni jelöltet, és minden megyében állít területi listát. Az országos listákat Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor és Orbán Viktor vezeti. Leggyengébben az MDF szerepelt eddig: bár minden megyében lesz területi listájuk, nem tudtak mindenhol egyéni jelöltet indítani; a 176 körzetből csak 163-ban. Az országos lista élén Dávid Ibolya áll.

A parlamenten kívüli pártok közül a legjobban, a 2002 óta parlamenten kívüli MIÉP és a Jobbik választási szövetsége áll: valamennyi megyében tudtak területi listát állítani és 114 egyéni képviselőjelöltjük indul a választásokon. Csurka István MIÉP- és Kovács Dávid Jobbik-elnök vezeti az országos listát. A Független Kisgazdapárt szintén 2002-ben búcsúzott az Országgyűléstől, de idén már csak 7 egyéni jelöltre és egyetlen területi listára futotta a pártnak.
Thürmer Gyula vezeti a legrégebbi parlamenten kívüli párt, az idén új névvel induló, Magyar Kommunista Munkáspárt országos listáját. Országszerte 52 jelöltjük verseng a képviselőségért, és 11 területi listát állítottak. Az előző választáson feltűnt Centrum Párt listájának élén Kupa Mihály egykori pénzügyminiszter áll. A Centrum nyolc megyében 30 jelöltet indít.

Az új pártszervezetek közül a Bartók Tivadar által vezetett Kereszténydemokrata Párt - Keresztényszociális Centrum Összefogás mindössze 27 jelöltet indít országszerte, mégis sikerült országos listát állítania. A törvények szerint ugyanis, ha egy megyében a választókerületek negyedében, de legalább kettőben összeszedi a jelölt a szükséges mennyiségű kopogtató-cédulát, akkor jogosult területi listát állítani, s ha hét megyében van területi listája, akkor lehet országos listája is.

Az MCF Roma Összefogás Párt 29 képviselővel és 8 megyei listával szerzett jogot országos lista állítására. A listavezető Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. A legjobban azonban, a korábbi FKGP-s Bánk Attila által irányított Magyar Vidék és Polgári Párt használta ki a választási törvények adta lehetőséget: 18 képviselőjelöltjük elegendő volt 7 megyében a listaállításra, s így az országos lista állítására.

Négy évvel ezelőtt nyolc szervezet tudott országos listát állítani, de csak 3 volt parlamenten kívüli párt. A Fidesz-MDF választási szövetség, az MSZP, az SZDSZ, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, de a Munkáspárt, a Centrum és a mára nyom nélkül eltűnt, akkor Szűrös Mátyás nevével fémjelzett Új Baloldal is elegendő egyéni jelölttel és területi listával rendelkezett.

A listavezetők személyében sok változás nem történt: Orbán Viktor, Kuncze Gábor, Csurka István, Thürmer Gyula, Kupa Mihály most is az országos lista élén áll. Dávid Ibolya négy éve a Fidesszel közös listán második volt, Medgyessy Pétert pedig Gyurcsány Ferenc váltotta az MSZP-nél.