Nem jut pénz a belvíz által sújtott családokra

Vágólapra másolva!
Akár utcára is kerülhet az a hétgyermekes családanya, akinek vályogháza összedőlt a belvíz miatt Törökszentmiklóson. A családnak harmadikként kellett kiköltöznie házából, nekik már szükséglakást sem tudott adni az önkormányzat. Azt mondják, nincs pénzük a belvíz elleni védekezés mellett, a kormányzati segítség azonban a választási kampány miatt késik.
Vágólapra másolva!

"Kinn voltunk a sárban, vízben, odavan a házam" - panaszolja Ramos László, akinek ki kellett költöznie megroggyant vályogházából hat gyermekével és feleségével. A törökszentmiklósi vályogház falát feláztatta a víz, kis híján összedőlt, a család már csak egy órát kapott arra, hogy elhagyja az épületet. Ramosékat az önkormányzat szükséglakásba költöztette, ahol nincs víz és fürdőszoba, és csak egy szoba jut a hat gyereknek és a szülőknek.

"Ez nem hely" - ismételgeti Ramos László felesége. A család azt szeretné tudni, hogy "vesz az önkormányzat lakást vagy nem". Ramosnak állítólag a polgármester azt mondta: egyelőre nem tudnak új lakást adni, majd akkor lehet reménykedni, ha vége a választásoknak.

A mentő is beragad a sárba

"Egy hete itt még csak terepjáróval lehetett végigmenni" - mondja a Szivárvány utcán végigmutatva kísérőnk, Tóth Zoltán közterület-felügyelő. Itt alap nélküli, legalább ötvenéves vályogházakban élnek a sokgyermekes családok - őket sújtotta leginkább a belvíz. Néhány udvaron még most is áll a víz, és mindenütt sár van.

Az utcából Ramosékon kívül kiköltöztettek egy másik családot is, akik náluk is rosszabb helyzetben vannak: nekik már szükséglakás sem jutott, így rokonoknál húzták meg magukat - egy hónapra, ami néhány nap múlva lejár. Az asszonynak, Kökény Magdolnának hét gyermeke van, bármikor születhet a nyolcadik. A félig összedőlt vályogházon - ahonnan kiköltöztek - hatalmas lyukak tátonganak, mindent elborít a sár. A ház mögül néhány kisgyerek jön elő: Kökény Magdolna gyerekei jöttek vissza. "Mi csak itt játszottunk hátul" - mondja az egyik, tíz év körüli kislány. "Ne mászkáljatok ott bent, mert életveszélyes. Szólj az öcsédnek is" - figyelmezteti őket a közterület-felügyelő.

Kökény Magdolna félig összedőlt háza előtt kisebb csoport gyűlik össze. Az [origo] tudósítóitól kérdezgetik, mi lesz velük, és az önkormányzatot szidják: szerintük ott nem tesznek semmit azért, hogy a Szivárvány utcában rendeződjön valamelyest a helyzet. "Semmit nem csinál az önkormányzat! Ez az út is olyan rossz, ezen nem jön be orvos, mentő sem" - panaszolja egy nő. "A Magdinak sem adnak semmit, az önkormányzatnál meg úgy beszélnek vele, hogy az nem emberi" - mondják a többiek. Úgy tűnik, a környéken lakók figyelnek arra, hogyan alakul az asszony ügye. A csoporttól megtudjuk azt is, hogy Magdolna nemrég ért haza rokonainak Zenész utcai házába, ahol már csak egy hétig maradhatnak - tovább ugyanis nem tudják őket befogadni.

Éjszaka dőlt meg a ház

Fotó: Fábián Évi
Bármikor születhet a nyolcadik gyerek

A Zenész utcában sem kisebb a sár mint másutt, de Kökény Magdolna húga legalább téglaházban lakik. Magdolna és az élettársa most egy szobában alszik hét kisgyerekükkel, de egy hét múlva már nem tudják, mi lesz velük. "Két hete járom a tanácsot, azt mondták, nézzek olyan házat, ami két és fél millió, azt kifizetik. Ma kötöttük volna meg a szerződést, de most meg elutasítottak. Azt mondták, nem érkezett meg a pénz" - meséli, majd hozzáteszi: "Az önkormányzat csak hiteget, nem néz bennünket semmire sem."

A család így egyelőre nem tud hová menni hét gyerekkel és a hamarosan születő nyolcadikkal. "A feleségem minden órás, és ha nem tudom elhelyezni a gyerekeket, azzal ijesztgetnek, hogy elviszik őket intézetbe" - mondja Kökény Magdolna élettársa, a negyvenkét éves Mága József. A férfi elmeséli azt is, hogyan kellett kiköltözniük a belvíz miatt régi házukból: "Éjjel nagy reccsenést, roppanást hallottunk, ébresztettem a gyerekeket. Ki kellett költözni egy óra alatt, a cuccainkat lapáttal dobáltam kifelé az ablakon" - mondja. Ott jártunkkor két rendőr is érkezik, Kökény Magdolnát keresik. Kiderül, hogy a félig összedőlt Szivárvány utcai ház miatt kell intézkedniük: ismeretlenek ugyanis betörték az összes ajtót, ablakot, elvitték a hsznosítható faanyagokat, elkezdték leszedni a tetőcserepeket.

Fotó: Fábián Évi
Ellepi a sár a belvíz sújtotta utcákat

A kampány miatt késhet a segítség

A törökszentmiklósi önkormányzatnak nincs pénze a kiköltöztetett családoknak lakást biztosítani. Kökény Magdolnának azt ajánlották, hogy vegye igénybe a szocpolt, így lakáshoz juthat a család. "Az csak pénteken derült ki számunkra, hogy már korábban felhasználták a szocpolt" - mondta az [origo]-nak Rimóczi Imre, az önkormányzat hatósági osztályának vezetője. Rimóczi a családsegítőket kérte arra, hogy minél előbb keressenek albérletet Kökény Magdolnának. Úgy tudják, a család százezer forint feletti családi pótlékot kap. Azt az osztályvezető csak remélni tudja, hogy egy héten belül sikerül helyet találni, és az asszony nem kerül utcára családjával.

A két másik, szükséglakásba költöztetett családnak sem tudnak egyelőre többet segíteni: az önkormányzat saját forrás híján a kománytól vár segítséget a házukat vesztett családok számára - ahogy tavaly augusztusban már kaptak egyedi jelleggel támogatást hasonló célra. Ezt azonban úgy tűnik, akadályozza a választási kampány, így még nem született döntés - mondták az önkormányzatnál.

Miklóson dőlt össze az első ház

"Február 17-e óta másodfokú belvízkészültség van érvényben, azóta 26 milliót költöttünk védekezésre" - mondta az [origo]-nak Varga Imre, Törökszentmiklós jegyzője. A város szivattyúzással, ároktisztítással, árokkotrással védekezik a belvíz ellen. Remélik, hogy a készültséget hamarosan mérsékelni lehet, a belvíz ugyanis már a talajszint alá húzódott. "De ha esik még húsz milliméter csapadék, kezdhetjük elölről az egészet" - mondta a jegyző.

Fotó: Fábián Évi
Ramosék még kaptak szükséglakást

Húsz épületben keletkeztek kisebb-nagyobb károk, és egy családnál van még kritikus állapotban a ház. Varga Imre szerint a vályogházak veszélyben vannak: ha ugyanis száradni kezdenek a falak, több épület megroppanhat. Az egyik család megroppant házára a kiköltöztetés másnapján hatósági bontást kellett elrendelni: a bedőlt ház miatt kifeszülő villanyvezeték már majdnem elszakadt - mondta el Varga Imre. A városnak összesen huszonöt embert kellett kiköltöztetnie. Törökszentmiklóst ebben megelőzi Kunhegyes, ahol huszonhat ember lakóhelye ment tönkre, Karcagon pedig tizennyolc embert költöztettek el.

A városban most épül a szennyvízhálózat, amely később csökkenthetné a belvíz mértékét, az emésztőkön keresztül ugyanis évente félmillió köbméter szennyvíz folyik a talajba. Varga Imre szerint 700-800 millió forintból teljesen meg lehetne oldani a belvíz elleni védekezést: ebből teljesen kiépülhetne a vízelvezető rendszer és a csatornahálózat is.

Kicsit már kevesebb a belvizes terület

A belvíz miatt az elmúlt napokban már nem kellett újabb családokat kiköltöztetni. Valamennyit csökkent a belvízzel borított területek nagysága is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor. Eddig 213 embernek kellett elhagynia az otthonát. A belvíz leginkább továbbra is Jász-Nagykun-Szolnok megyében okoz károkat. A megyében jelenleg két településen, Túrkevén és Fegyverneken rendeltek el harmadfokú védekezést. Emellett egy Csongrád megyei településen, Domaszéken is a legerősebb szintű védekezést tartják fenn.

Kedd reggel országosan 239 ezer hektár volt a belvízzel elöntött területek nagysága, ami csekély mértékű csökkenést jelent - mondta Dobson Tibor. Hétfőn csaknem négyszáz tűzoltói beavatkozásra került sor az országban. Ebből mintegy száz esetben a belvíz elleni védekezés részeként volt szükség szivattyúzásra, értékmentésre, homokzsákos védekezésre vagy átfolyók, csatornák kitisztítására - tette hozzá Dobson. A belvíz jelenleg, országosan 1120 lakóépületet fenyeget, ami összesen 3200 ember sorsára hat ki közvetlenül.

Wirth Zsuzsanna

Fotó: Fábián Évi