Feloldanak három madárinfluenzás védőzónát

Vágólapra másolva!
Feloldanak három, a madárinfluenzával kapcsolatos védőzónát - jelentette be Batiz András kormányszóvivő. Mostantól a három területre az enyhébb, megfigyelési szabályok vonatkoznak. Eddig ötvenöt szárnyas pusztult el a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírustörzse miatt.
Vágólapra másolva!

Dunakeszin, a Horányi-révnél kedden, Szentendre és Dunaszentbenedek körzetében pedig szerdán feloldják a madárinfluenza miatt elrendelt védőzónát - mondta Batiz András kormányszóvivő. "Letelt az előírt 21 nap a madárinfluenzában elhullott szárnyasok megtalálása óta. A megfigyelési zóna marad, de ez jóval enyhébb szabályokat jelent" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Batiz András tájékoztatása szerint újabb tíz hattyúról derült ki Magyarországon, hogy madárinfluenzában pusztult el. Mint mondta, az elhullott állatokból kilencet Nagybaracskán, egyet pedig Százhalombattán találtak. A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mivel az állatok védő-, valamint megfigyelési övezetben hullottak el, újabb intézkedésekre nincs szükség.

A hatóságok eddig összesen 55 olyan szárnyasról tudnak, amelyekkel minden bizonnyal a madárinfluenza H5N1-es típusú vírusa végzett. A madárkór először február 15-én jelent meg Magyarországon.