Egy nappal előbb tartja nagygyűlését az MSZP

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy a tervezettnél egy nappal korábban, április elsején tartja meg fővárosi nagygyűlését az MSZP. Így mégsem ugyanaznap lesz a két párt tömegrendezvénye Budapesten.
Vágólapra másolva!

"A kampány nem mozgósítási küzdelem, nem erődemonstráció, és végképp nem harc, hanem nemes vetélkedés, éppen ezért nem áldozhatjuk fel a biztonságot" - közölte a miniszterelnök, egyúttal bejelentve, hogy egy nappal előrehozzák fővárosi nagygyűlésüket, amelyet így április elsején tartanak meg.

Korábban vita alakult ki a Fidesz és az MSZP között, miután kiderült, hogy a két párt ugyanarra a napra, április másodikára tervezte fővárosi tömegrendezvényét. Először az MSZP jelentette be erre vonatkozó tervét a "köztársaság védelmében", majd kérte a Fideszt, hogy tegye át szombatra a "félelem nélküli Magyarország jegyében" szervezett nagygyűlését, az ellenzéki párt azonban nem volt hajlandó erre.

Gyurcsány Ferenc szerint nem volt bölcs döntés a Fidesztől ugyanaznapra szervezni a "tüntetést", mint amikorra az MSZP tervezte. "Nem árulkodik eleganciáról, hogy a szocialisták javaslatát, mely szerint a Fidesz tegye át szombatra a rendezvényét, a Fidesz elnöke megfontolás nélkül elutasította" - mondta a kormányfő. Gyurcsány idézte az internetes naplójához hozzászólókat, akik azt írták: "okos enged...", de végül nem fejezte be a mondatot.

A Mohácson és Esztergomban történtekre - ahol tüntetők várták a kormányfőt, sőt, meg is dobálták - utalva úgy fogalmazott: érteni kell, hogy a jobboldal kisebbségében ott van az oktalan és veszélyes indulat, ezért óvni kell a várost. A többség ugyanis otthon marad, és azt szeretné gondolni, hogy az ország biztonságban van - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki szerint április 1-én, szombaton délután 2-re várják az Andrássy útra a "köztársaság barátait", "egy jó hangulatú találkozóra, zenével és tánccal".

Orbán Viktor Fidesz-elnök a Gyurcsány Ferencnek címzett, hétfő esti nyílt levelében azt javasolta, hogy miután pártja vasárnap délután tartja nagygyűlését a Kossuth téren, ezért az MSZP délelőtt tartsa meg saját rendezvényét.

Orbán jelezte, szerinte két békés rendezvény megfér egymás mellett a fővárosban, és üdvözölte, hogy az MSZP is utcai nagygyűlést tart. "Pozitívumként értékeljük, hogy Ön és pártja immár osztja a mi álláspontunkat, mely szerint a politikának az emberek között van a helye, s az embereket be kell vonni a közéletbe" - írta Orbán, hozzátéve, "mutassuk meg, képesek vagyunk a békés egymás mellett élés szellemében közösen megvédeni a szólás szabadságát, a szabad véleménynyilvánítás jogát".

A Fidesz őszintén örül annak, hogy az első áprilisi hétvégén nem csak a magyar szolidaritás napját, hanem a magyar szolidaritás hétvégéjét rendezik meg - nyilatkozta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Hozzátette: remélik, hogy a két gyűlésen minél többen részt vesznek majd, és sok sikert kívánnak az MSZP-nek a rendezvényhez.