MSZP: A Fidesszel levelezett a gyulai adatbázis kezelője

Vágólapra másolva!
A Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjével, Tóth Imrével levelezett az a munkatárs, akinek irodai számítógépén, a választópolgárok adatbázisát találták Gyulán - közölte hétfőn Tóth Sándor az MSZP gyulai elnöke.
Vágólapra másolva!

Gyulán tartott sajtótájékoztatóján Tóth Sándor beszámolt arról, hogy az azóta a kistérségi irodától közös megegyezéssel távozott menedzser, Ferenczi László számítógépén több olyan elektronikus levelet is találtak amelyek a gyulai szocialisták szerint alkalmasak arra, hogy lejárassák a térség szocialista képviselő-jelöltjét, a város polgármesterét Perjési Klárát. Tóth Sándor több olyan kinyomtatott levelet mutatott be, illetve bocsátott a sajtó rendelkezésére, amelyben Ferenczi László Tóth Imrét e-mailben tájékoztatja a választókerület ügyeiről.

A városi elnök egy 2004-ben keletkezett levelet is felmutatott, amelynek fejlécén a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség neve mellett nemcsak Tóth Imre neve, hanem az az e-mailcíme is szerepel, amelyre később a kistérségi iroda munkatársai is írt.

Tóth Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy - szemben a Fidesz sajtóosztálya által kiadott korábbi közleménnyel - senki nem férhetett a menedzser számítógéphez a lezárás napja, vagyis február 28. és az újrafelbontás napja, március 14. között. Pluhár László, a többcélú kistérségi társulás alelnöke kiemelte, hogy ezt a tényt Ferenczi László a számítógép megnyitása alkalmából közjegyző előtt is elismerte. Pluhár László nem tudott beszámolni arról, hogy az Országos Választási Bizottság által tette feljelentés alapján megkezdődött-e a nyomozás, s arról sincs információja, hogy az adatkezelést vizsgálja-e már az adtavédelmi biztos.

Tóth Sándor megerősítette, hogy szerinte a gyulai adatbázis egy országos nyilvántartás része, hiszen a kódolások nemcsak a gyulai, hanem több, más választókerület lehetséges nyilvántartását is feltételezik.
A gyulai szocialisták nevében Tóth Sándor "megnyugvással venné tudomásul, ha Tóth Imre elköszönne a közélettől".

Tóth Imre, a térség fideszes országgyűlési képviselője, képviselőjelöltje reagálásában azt mondta, hogy soha nem válaszolt a gyulai többcélú kistérségi társulás menedzserének leveleire. "Mint országgyűlési képviselő folyamatosan kapok tájékoztatást a választókerületemben zajló folyamatokról, azonban a kistérségi menedzsertől nem kértem információkat, és azokra nem is válaszoltam" - mondta Tóth Imre. A képviselőjelölt nem tudja, hogy milyen adatbázist találtak a menedzser számítógépén, ám szerinte a nevek mellett található "SZ" betű akár a szocialista szót is fedheti.

Tóth Imre ugyanakkor úgy vélekedett, hogy február 28. és március 14. között bárki más is hozzáférhetett a kistérségi menedzser számítógépéhez. A felvetésre, hogy ezt cáfolják a szocialisták, sőt közjegyzői bizonyosságra is hivatkoznak, elmondta: ő is konzultált számítógépes szakemberekkel, és ez alapján lehetségesnek tartja, hogy valakik mégis hozzáfértek a számítógéphez.

Tóth Imre végezetül elmondta, hogy fenntartja korábbi állítását, vagyis az adatbázishoz semmi köze nincs a Fidesznek.