Kissé visszahúzódott a belvíz

Vágólapra másolva!
Kis mértékben csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága hétfőre. Országszerte 239 ezer hektár volt víz alatt. A Tisza mellékfolyói eközben apadnak.
Vágólapra másolva!

Némileg csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága az országban. Hétfőn 239 ezer hektár volt víz alatt, ebből 132 ezer vetés-szántó - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A vízügyi igazgatóságok jelentései alapján 30 társulat és 165 önkormányzat területén folynak védelmi munkák; 75 önkormányzat másodfokú, Túrkeve, Fegyvernek, Kungyalu, Kunszentmárton és Domaszék harmadfokú készültségben védekezik. A 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság 91 védelmi szakaszából összesen 84-ben van rendelték el a belvízvédelmi készültséget.

Az elmúlt napon 159 szivattyútelep és nyolc szállítható szivattyú üzemelt, és összesen 21 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Gravitációsan további 5,7 millió köbméter belvizet vezettek el. A védekezésben 989-en vettek részt. Az igazgatóság 90 tározójában, illetve a holtágakban 146 millió köbméter belvíz van, ezekben a tározókban a szabad kapacitás még 64 millió köbméter.

Apadnak a Tisza-mellékfolyói

A Tisza-völgyi folyókon apadás tapasztalható, enyhe vízszintemelkedés csak a belvizeket befogadó Lónyay-főcsatornán van. A Tisza alsó szakaszán, Csongrádtól lefelé stagnálás tapasztalható. Az Országos Műszaki Irányító Törzs szerint az árhullámok levonulásában, az elmúlt 24 órában csak kisebb változások történtek: a Tisza Csongrád-Szeged közötti szakaszán elsőfokú készültséget tartanak a levonuló árhullám és a mellékfolyókról érkező vizek miatt. A készültséget mérsékelni lehetett a Berettyó és a Sebes-Körös torkolati, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán és a Krasznán. A Berettyó felső szakaszán és a Kettős-Körösön megszüntették az árvízvédelmi készültséget.

Továbbra is harmadfokú a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán az árvízvédelmi készültség. Másodfokú a készültség a Krasznán és a Hármas-Körös középső szakaszán. Elsőfokú készültség van a Tisza Csongrád és Szeged közötti, a Lónyay-főcsatorna alsó, a Zagyva középső és alsó, Berettyó és a Sebes-Körös alsó, a Hortobágy-Berettyó alsó és a Hármas-Körös felső és alsó szakaszán. A készültséggel érintett szakaszok nagysága vasárnap óta nem változott, jelenleg összesen 806 kilométeren van készültség, ebből 84 kilométeren harmadfokú, 102 kilométeren másod-, 620 kilométeren elsőfokú az árvízvédelmi készültség. A hosszan tartó magas vízállások következtében mind a Hortobágy-Berettyó, mind a Kraszna mentén növekednek az átszivárgások és a csurgások a töltések mentén.