A Fidesz nem engedett Hiller kérésének

Vágólapra másolva!
Hiller István, az MSZP elnöke megkérte Orbán Viktort, hogy a Fidesz hozza egy nappal előre április 2-ára tervezett Kossuth téri nagygyűlését. A Fidesz viszont erre nem hajlandó, úgy vélik, elfér a városban két békés rendezvény egy napon. A rendőrségnek az MSZP jelezte előbb, hogy gyűlést tartanak.
Vágólapra másolva!

Hiller István, az MSZP elnöke arra kérte Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy a Fidesz április 2-ára tervezett budapesti nagygyűlését egy nappal előbb rendezzék meg. "Az elemi udvariasság, a felelősségérzet és a józan ész nevében arra kérjük a Fideszt, hogy legyen szíves tegye meg, és megrendezendő összejövetelét egy nappal előbb rendezze meg" - fogalmazott a pártelnök. Hiller István közölte, hogy kéréséről még hétfőn hivatalosan, levélben is értesíti Orbán Viktort.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke azt mondta: a Fidesz szerint két békés rendezvény elfér Budapesten, ezért nem akarnak sem helyszínt, sem időpontot változtatni. Közölte azt is, hogy pártja márciusban jelentette be a rendőrségen a nagygyűlést, de miután a Fidesz beadta a helyfoglalási kérelmet, Lamperth Mónika belügyminiszteren keresztül Gyurcsány Ferenc és az MSZP tisztában lehetett azzal, mire készülnek.

Közölte: több százezer emberre számítanak, de azzal is számolnak, hogy a résztvevők száma meghaladja az 1 milliót. Azt mondta, azért a Kossuth téren tartják a rendezvényt, mert ott már vannak tapasztalataik, hogyan lehet 3000-3500 rendezővel békésen lebonyolítani egy ilyen nagygyűlést.

Gál J. Zoltán, az MSZP kampány kommunikációs vezetője a két rendezvénnyel kapcsolatban azt mondta, a két párt közös felelőssége, hogy megőrizzék Budapest rendjét. A résztvevők számára nem tért ki, csak azt közölte, mindenkit várnak, aki aggódik a köztársaságért.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pedig azt mondta: az azonos időpontra meghirdetett két gyűlés kockázatos, bár nem közbiztonsági, hanem "lelki biztonsági" kockázatot lát benne. Ez nem jog, hanem politikai tisztesség és erkölcs kérdése, ezt én politikai kötekedésnek tartom - mondta Lendvai Ildikó a Nap-kelte műsorban.

Mikola István ugyanakkor nem lát biztonsági kockázatot abban, hogy a két nagy párt ugyanaznap tart rendezvényt. A Fidesz miniszterelnök-helyettesjelöltje a Nap-kelte című műsorban azt mondta: "a mi társaságunkat mindig fegyelmezettnek láttam". Hozzátette: nem tudja, hogy ki szervezett rá a másikra, tudomása szerint a Fidesz rendezvényét már februárban bejelentették a rendőrségen.

Schőn Péter, a BRFK szóvivője az [origo] kérdésére elmondta, a pártoknak nem kell bejelenteniük, ha választási gyűlést akarnak tartani. Az április 2-i MSZP-s és fideszes rendezvényt azonban bejelentették, mert a forgalom-korlátozások miatt rendőri jelenlét is szükséges a két helyszínen. A szóvivő tájékoztatása szerint az MSZP február 21-én, a Fidesz március 10-én jelezte, nagygyűlést rendeznek.

Gyurcsány Ferenc szombaton jelentette be, hogy az MSZP április 2-án, Budapesten, az Andrássy úton nagygyűlést tart. A miniszterelnök úgy fogalmazott, "ma a köztársaságot, a demokráciát, a jogállamot, a szabadságot, a becsületet, és a tisztességet a baloldalnak lesz dolga megvédeni", ezért van szükség a rendezvényre.

Orbán Viktor egy nappal később, a vasárnapi kongresszuson hirdette meg a Fidesz demonstrációját, ugyancsak április 2-ra, a budapesti Kossuth térre. Az ellenzéki pártelnök a "félelem nélküli Magyarország" jegyében hívta gyűlésre a párt szimpatizánsait. A Kossuth téren a Fidesz négy évvel ezelőtt, a választások két fordulója között tartott nagy tömegrendezvényt, miután kiderült, hogy vesztésre állnak.

[origo]/MTI