Ezertizennégy jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok

Vágólapra másolva!
Az idén 1.014 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok - tájékoztatta az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője hétfői ülésén az OVB-t. 2002-ben 1.244 egyéni jelölt volt. A most nyilvántartásba vett jelöltek közül 984-ről határoztak a választási bizottságok, ők biztosan képviselőjelöltek lesznek.
Vágólapra másolva!

Az idén a március 20-án 16 órakor lejárt határidőig 142 területi listát regisztráltak és ezek közül 118 nyilvántartásba vétele már megtörtént - mondta el Rytkó Emília az OVI vezetője, hozzátéve, hogy a nyilvántartásba vétel három napon belül zárul le. 2002-ben 155 területi listát jelentettek be a jelölőszervezetek.

Az OVI vezetője arról is tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot (OVB), hogy az idén 48 pártot vettek nyilvántartásba, ebből 24-nek sikerült egyéni jelöltet vagy listát állítani. 2002-ben 39 pártot vettek nyilvántartásba, közülük 23 tudott jelöltet állítani. A területi listaállításban az idén 12 párt vett részt, két olyan párt van, amely egy-egy listát állított, a többinek nagyobb számban sikerült.

Rytkó Emília beszámolt arról is, hogy a jelöltállítás utolsó szakaszában, az utolsó héten nagyon kellemetlen tapasztalatai voltak a választási bizottságoknak, a benyújtott ajánlószelvények jelentős része hamis volt. Ez egyebek között annyit jelent, hogy vagy fénymásolaton, vagy esetleg nyomdai úton állították elő ezeket a lapokat, holott a törvény előírja, hogy csak az eredeti ajánlószelvényt lehet használni. Több úgynevezett dupla ajánlószelvényt is találtak, amelyeken valahonnan megszerzett és benyújtott ajánlószelvényen szereplő adatok ismétlődtek és olyan is sokszor előfordult, hogy már meghalt személyek, vagy az adott településen nem lakók adatai szerepeltek az ajánlószelvényen, vagy találomra beírt személyi szám szerepelt.

Az OVI vezetője közölte, hogy nyolc esetben a választási bizottságok rendőrségi feljelentést tettek csalás miatt. Hozzátette: "ezek olyan intő jelek, amelyek arra mutatnak, hogy az ajánlószelvény rendszerét érdemes lesz a választások után felülvizsgálni".

Az OVB hétfői ülésén nyilvántartásba vette négy párt országos listáját. Az SZDSZ, a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Fidesz-MPP-Kereszténydemokrata Néppárt, valamint a Kereszténydemokratapárt-Keresztényszociális Centrum kérelme megfelelt a törvényi előírásoknak, ezért ezeket a pártokat nyilvántartásba vették. Az MSZP országos listáját március 16-án vette nyilvántartásba az OVB, így öt párt állított eddig országos listát. Országos lista állítására március 21-én 16 óráig van lehetőség.

Országos listát az a párt állíthat, amely 7 területi listát tudott állítani. Ennek tett tehát most eleget, az MSZP mellett, a Fidesz-MPP-KDNP, az SZDSZ, a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Kereszténydemokratapárt-Keresztényszociális Centrum.

Az OVI hétfő délutáni adatai alapján a szükséges, legalább hét területi listával az MDF és a MIÉP-Jobbik is rendelkezik, tehát még két pártnak van esélye arra, hogy országos listát állítson.